Od smrti M. R. Štefánika uplynie 98 rokov

Tento rok sa uskutočnia dve spomienkové slávnosti – regionálna a celoštátna. Ich cieľom je pripomenúť širokej verejnosti odkaz a dielo Milana Rastislava Štefánika.

Tradičná regionálna spomienková slávnosť sa bude konať v predvečer tragickej udalosti, teda 3. mája, a celoštátnu spomienkovú slávnosť pripravilo mesto Brezová pod Bradlom v spolupráci s ministerstvom obrany a Trenčianskym samosprávnym krajom na sobotu 6. mája 2017.

Jej súčasťou bude aj prelet leteckej techniky ponad Bradlo. Začiatok podujatia je o 14.00 h.

„Tohtoročnú celoštátnu spomienkovú slávnosť chápeme aj ako prípravu na nadchádzajúce veľmi významné jubileá – v roku 2018 to bude 100 rokov od vzniku Československej republiky a v máji 2019 si pripomenieme 100. výročie tragickej smrti generála Štefánika,“ uviedol Matúš Valihora z mestského úradu Brezová pod Bradlom.

Zámerom samosprávy je podľa jeho slov dotvorenie miesta posledného odpočinku významného vedca a štátnika: „Sme presvedčení, že je potrebné, aby celej našej verejnosti boli sprístupňované príkladné osobnosti našich dejín, aby sme aktívne podporovali a realizovali odkaz národného hrdinu, generála Milana Rastislava Štefánika.“

Program regionálnej spomienky, ktorá sa uskutoční 3. mája, nájdete na tejto adrese. Program celoštátnej spomienky, ktorá bude 6. mája, si môžete pozrieť tu.

Zdroj: Tlačová správa mesta Brezová pod Bradlom Ilustr. foto: Martin Palkovič