Očkovanie: Veľkokapacitné centrum by mohlo vzniknúť v kúpeľoch

Priestory a odborný personál – to sú hlavné dôvody, prečo by mohlo veľkokapacitné vakcinačné centrum vzniknúť na Kúpeľnom ostrove. Čaká sa na dostatočné množstvo vakcín.

Na území Trnavského kraja sa doteraz očkovalo na desiatich miestach – v nemocniciach, poliklinikách, ale aj v troch stredných školách. V budúcnosti by k nim mohli pribudnúť piešťanské kúpele.

Pripustil to primátor Piešťan Peter Jančovič: „Máme záujem zriadiť takéto centrum, ale zatiaľ neviem deklarovať, že sa to naozaj stane. Rokovali sme so Slovenskými liečebnými kúpeľmi Piešťany, ktoré o to prejavili záujem. Ide o zdravotnícke zariadenie, ktoré disponuje personálom, priestormi, ale aj parkovacími miestami.“

Primátor dodal, že radnica prispeje zabezpečením administratívnych pracovníkov, ktorí sú tiež pri vakcinácií potrební. Zapojená bude aj mestská polícia, ktorej pomoc je podľa doterajších skúseností potrebná pri koordinácii záujemcov o očkovanie prichádzajúcich k vakcinačnému centru.

„Aktuálne čakáme na vakcíny, ale dôležitý je aj spôsob financovania. Toto rozhodnutie musí prísť zhora. Mesto spolu s kúpeľmi sú ako partneri pripravení,“ dodal primátor.

„Na území Európskej únie sa vakcína Johnson & Johnson objaví 19. apríla,“ povedal minulý týždeň župan Jozef Viskupič na tlačovej konferencii k otvoreniu možnosti prihlasovania náhradníkov cez cakarenTT.SK. Podľa jeho slov môže byť práve táto vakcína podávaná vo veľkokapacitných centrách zradených Trnavským samosprávnym krajom.

V takom prípade by župa rozšírila počet centier, aktuálne ich má tri – v Trnave, Skalici a v Dunajskej Strede. „V rozširujúcej fáze sa uvažuje nad Piešťanmi a Galantou. Ešte jedno očkovacie centrum by malo vzniknúť na území mesta Trnava,“ dodal J. Viskupič.

Župa doteraz pri očkovaní využívala pomoc ambulantných lekárov a sestier. Vakcínu od spoločnosti AstraZeneca dostalo v jej troch centrách dohromady už takmer 32-tisíc ľudí.

V Piešťanoch sa očkuje proti ochoreniu covid-19 od začiatku februára. Zamestnanci Nemocnice Alexandra Wintera podali vakcínu od konzorcia Pfizer-BioNTech tisíckam záujemcov.

Text a foto: Martin Palkovič