Očkovanie seniorov nad 75 rokov už aj v Piešťanoch

Stovky obyvateľov regiónu dostanú v úvode februára prvú dávku vakcíny proti ochoreniu covid-19 v priestoroch piešťanskej polikliniky. Nemocnica Alexandra Wintera (NAW) doteraz očkovala najmä zdravotníkov a ľudí z kritickej infraštruktúry, aktuálne je možné zaregistrovať na vakcináciu aj ľudí nad 75 rokov.

AKTUALIZOVANÉ: V utorok 26. januára sa všetky termíny očkovania proti covid-19 na 1. až 4. februára v piešťanskej poliklinike minuli.

V Piešťanoch na začiatku februára

„Od 1. februára Nemocnica Alexandra Wintera n. o. v Piešťanoch otvára vakcinačné centrum v budove Polikliniky na Rekreačnej ulici č.2 v Piešťanoch. Záujemcovia o očkovanie sa musia zaregistrovať na webovej stránke  www.korona.gov.sk. Na stránke sú uvedené podmienky, ktorí občania spĺňajú súčasné kritéria v zmysle národnej stratégie očkovania proti covid-19 v SR,“ uviedla pre zpiešťan.sk Mária Baďurová zo sekretariátu riaditeľa NAW.

Poliklinika je od začiatku tohto týždňa uvedená medzi vakcinačnými centrami vo formulári Národného centra zdravotníckych informácií. Cez ten sa aktuálne môžu okrem zdravotníkov, terénnych sociálnych pracovníkov a zamestnancov mobilných odberných miest registrovať na očkovanie aj ľudia nad 75 rokov.

Najstarší seniori sú totiž ďalšou skupinou obyvateľstva, ktorá má podľa vakcinačného plánu nárok na očkovanie proti ochoreniu covid-19. Registráciu osôb starších než 85 rokov umožnilo ministerstvo zdravotníctva minulý týždeň a v utorok 26. januára šéf rezortu Marek Krajčí ohlásil, že sa táto hranica posúva.

„Slovensko má na rok 2021 nakontrahovaných viac ako 15 000 000 vakcín a k tomu predbežne objednaných ešte ďalších 4 800 000 vakcín od výrobcov, ktorí ich momentálne len klinicky testujú. Aby sme pre vás zohnali čo najrýchlešie vakcíny, ktoré budú k dispozícii. Máme už viac ako 100 000 zaočkovaných, otvorených 37 vakcinačných centier, funkčných 17 mobilných očkovacích tímov pre očkovanie seniorov v zariadeniach sociálnej starostlivosti. Hneď ako bude k dispozícii dosť vakcín, plánujeme v krajských mestách otvoriť aj veľkokapacitné očkovacie centrá. Každý týždeň zväčšujeme našu sieť a kapacity, zlepšujeme naše služby pre vás. Aj preto dnes otvárame očkovanie pre ďalšiu kategóriu ľudí, seniorov nad 75 rokov,“ napísal na facebooku minister M. Krajčí.

Aktuálne je už vo formulári, v kolónke preferované očkovacie miesto, možné vybrať aj piešťanskú polikliniku (Rekreačná 2, Piešťany). Systém v utorok 26. januára dopoludnia ponúkal voľné termíny na 1. až 4. februára. Dohromady ich bolo takmer 1 200.

Osamelí seniori môžu požiadať o pomoc

Na registráciu sú potrebné osobné údaje človeka, ktorý bude očkovaný, ale aj kontakt na blízkeho. Potvrdenie s presným časom a unikátnym kódom (covid-19-pass) posiela Národné centrum zdravotníckych informácií prostredníctvom e-mailu aj SMS, preto jej nutné uviesť číslo mobilného telefónu, nie pevnej linky.

Seniorom v z Piešťan a okolia, ktorí nepracujú s počítačom alebo nemajú blízkych, ktorí by im formulár vyplnili, ponúklo pomoc združenie AkSen – aktívny senior. Záujemcovia ho môžu kontaktovať na tel. čísle 0948 113 933 alebo 0907153402. Združenie sídli v Apolin centre v budove Kúpeľnej dvorany – Kursalonu na Beethovenovej ulici 5 v Piešťanoch.

Rovnakú pomoc ponúka aj Trnavská arcidiecézna charita. Obyvatelia okresu Piešťany ju môžu kontaktovať na tel. čísle 0910 788 031. „V prípade, že ide o osamelého seniora a nemá nikoho, kto by ho na očkovanie sprevádzal, budeme sa snažiť pomôcť mu aj v tomto smere,“ povedal riaditeľ charity Miroslav Dzurech.

Infolinku v súvislosti s očkovaním seniorov zriadilo aj ministerstva zdravotníctva 0800 174 174. Je k dispozícii denne od 8:00 do 20:00 h. „Táto infolinka je tu pre vás, neváhajte ju využiť a dajte o nej vedieť aj vašim známym. Na druhej strane, chceme vás poprosiť, aby ste na registráciu stále prioritne využívali formulár na stránke korona.gov.sk,“ uvádza na facebooku rezort zdravotníctva.

☎️ NOVÁ INFOLINKA K OČKOVANIU

Na očkovanie môžete registrovať seba alebo vašich príbuzných aj prostredníctvom našej…

Posted by Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky on Monday, January 25, 2021

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič