Prírodné kino otvoria začiatkom leta

V areáli Prírodného kina začali dokončovacie práce, za ktoré mesto zaplatí takmer 27-tisíc eur. Bude nasledovať kolaudácia a po nej otvorenie. Presný dátum zatiaľ nie je známy. Mohlo by to byť v prvej polovici júna.

Radnica uzavrela zmluvu so spoločnosťou MIRAinvest, ktorá dokončuje druhú časť hľadiska a centrálne schodisko. Taktiež dodá a osadí sanitárny kontajner.

Práce, ktoré stoja takmer 27-tisíc eur, majú byť hotové 22. apríla. Potom bude nasledovať inštalácia premietacej a zvukovej techniky, ktorú už má samospráva kúpenú.

V nasledujúcich týždňoch je tiež potrebné ošetriť zeleň, vyriešiť predaj lístkov a zabezpečiť následnú starostlivosť o areál. Program bude mať v kompetencii MsKS.

Vyplýva to z odpovede vedúcej Odboru investícií a majetku mesta Evy Pobjeckej, ktorú nám sprostredkoval hovorca radnice Martin Ričány.

Peter Sedláčik, ktorý začne riadiť MsKS v apríli, k dramaturgii Prírodného kina povedal: „Malo by ísť skôr o tituly blízke divákov, aby sa kino rozbehlo a ľudia si tam zvykli chodiť. Ide o filmy, ktoré sú v DVD alebo Blue-ray distribúcii.“

Piešťanci si tak budú môcť pod holým nebom pozrieť napríklad filmy, ktorých premiéru pred niekoľkými mesiacmi nestihli vidieť vo Fontáne. Do Prírodného kina sa projekcie vrátia po vyše 20 rokoch. Zrekonštruované je aj javisko, takže sa tam môžu konať rôzne vystúpenia.

Na znovuotvorení Prírodného kina začala v roku 2015 pracovať skupina dobrovoľníkov okolo Michala Fialu. Sponzorsky vznikol projekt, ktorý bol oproti pôvodným plánom radnice na realizáciu finančne menej náročný.

Študenti, seniori, skauti, turisti a mnohí ďalší vyčistili areál od náletových drevín a odpadkov, odstránili hnilé lavičky z hľadiska aj staré drevo z pódia, vyvozili starý štrk a pôdu, brúsili a natierali železné prvky na lavičky, vykopali zlomené betóny a tiež osadili nové. Okrem toho kosili, hrabali staré lístie, vyrovnávali terén, hobľovali a natierali hranoly na lavičky, rozvážali štrk po hľadisku a zarovnávali ho. Zapojili sa tiež aktivační pracovníci a ľudia vo výkone trestu.

Služby mesta Piešťany sa postarali o odvoz starých betónov, lavičiek a lístia, ale tiež o orezávanie stromov, vyrovnávanie terénu, nakladanie hliny a prevážanie štrku. Na jeseň vysadili kríky okolo plota podľa projektu rekonštrukcie mestského parku.

Piešťanské firmy a živnostníci prispeli na farbu, štetce, skrutky, lopaty, fólie občerstvenie, spojovací materiál, ale aj na výsadbu kríkov a úpravu premietacej kabíny.

Z mestského rozpočtu išlo od roku 2015 na obnovu Prírodného kina 111-tisíc eur. K tejto sume treba ešte prirátať 27-tisíc eur pre firmu MIRAinvest, ktorá zabezpečí dokončovacie práce a sanitárny kontajner.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič