O Cene za architektúru pre UWO môžete rozhodnúť aj vy

Neidentifikovateľný drevený objekt (UWO), ktorý stojí na južnom cípe Vážskeho ostrova, získal nomináciu na Cenu za architektúru CE.ZA.AR 2017 v kategórii Exteriér. Môže mu byť udelená aj Cena verejnosti, o ktorej rozhoduje internetové hlasovanie.

UWO vzniklo na Lide pred rokom počas workshopu s názvom 1:1. Jeho autormi sú lektori a študenti architektúry z rôznych krajín. Toto nezvyčajné dielo je inšpirované pohľadmi na oblohu a brečtanovým kobercom, ktorý ho obklopuje.

„Názov je odkazom na jeho neidentifikovateľnú funkciu, bez rozpoznateľného náznaku, ako objekt použiť, zámerne mimo kontext lokálneho prostredia,“ píše sa na web stránke súťaže, v ktorej sa o priazeň verejnosti uchádzajú architektonické diela z celého Slovenska.

Vďaka tejto nominácii majú Piešťany šancu po rokoch opäť získať prestížnu cenu, ktorú udeľuje Slovenská komora architektov. V roku 2006 dostala toto ocenenie 2006 rekonštrukcia pešej zóny a o dva roky neskôr revitalizácia potoka Dubová. Obe stavby boli nominované v kategórii exteriér.

Za UWO môžete hlasovať na tejto adrese. Odovzdávanie ocenení sa uskutoční 5. októbra v Bratislave.

Text a foto: Martin Palkovič