Novoročný ohňostroj v Piešťanoch ani tento rok nebude

Podobne ako v iných slovenských mestách, ani v Piešťanoch sa tento rok neuskutoční silvestrovský program, ktorého tradičnou súčasťou boli koncerty na Námestí slobody a ohňostroj zo strechy Auparku.

Samosprávy v týchto dňoch informujú o tom, ako použijú peniaze, ktoré na silvestrovských oslavách plánujú ušetriť. Posielajú ich nemocniciam, charite alebo útulkom pre zvieratá.

Mesto Piešťany sa už desaťročie finančne nepodieľa na príprave novoročného ohňostroja. Ten je totiž od roku 2010 odpalovaný zo strechy Auparku a zabezpečuje ho nákupné centrum. Predtým sa obyvatelia a návštevníci Piešťan lúčili so starým rokom na Námestí slobody a novoročný ohňostroj sledovali z nábrežia rieky Váh a z Kolonádového mosta.

Podobne ako vlani je kvôli pandémii koronavírusu centrum kúpeľného mesta počas adventného obdobia bez kultúrnych podujatí a inak to nebude ani na prelome rokov. Menšie ohňostroje však svojim hosťom sľubujú niektoré tunajšie hotely.

V Piešťanoch od roku 2016 platí úplný zákaz používania zábavnej pyrotechniky kategórií F2, F3, P1 a T1 . Výnimkou sú iba tri hodiny na prelome rokov – 31. decembra od 22.00 h do 01.00 h nasledujúceho dňa. Všeobecne záväzné nariadenie nespomína kategóriu F1. Do nej patria prskavky a pyrotechnické výrobky, s ktorými môžu manipulovať aj deti mladšie ako 15 rokov.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič