Nový album Slniečka pokrstí fanúšik kapely Ady Hajdu


Warning: Illegal string offset 'alt' in /data/6/1/614b7d31-fe80-4236-a239-9edf38a5930e/zpiestan.sk/web/wp-content/themes/zpiestan_2.0/page-templates/ads-top_article_banner.php on line 14

Warning: Illegal string offset 'caption' in /data/6/1/614b7d31-fe80-4236-a239-9edf38a5930e/zpiestan.sk/web/wp-content/themes/zpiestan_2.0/page-templates/ads-top_article_banner.php on line 15

Warning: Illegal string offset 'sizes' in /data/6/1/614b7d31-fe80-4236-a239-9edf38a5930e/zpiestan.sk/web/wp-content/themes/zpiestan_2.0/page-templates/ads-top_article_banner.php on line 16

Warning: Illegal string offset 'large' in /data/6/1/614b7d31-fe80-4236-a239-9edf38a5930e/zpiestan.sk/web/wp-content/themes/zpiestan_2.0/page-templates/ads-top_article_banner.php on line 16
6
Inzercia

Po dlhých deviatich rokoch prichádzajú Punto a rybacé hlavy s albumom, ktorý dostal názov Falošne, ale s citom. V uplynulých týždňoch z neho predstavili niekoľko singlov a v piatok 19. júna ho v Piešťankom pivovare slávnostne uvedú do života. Viac sa o novom albume dozviete v krátkom rozhovore s Petrom „Puntom“ Remišom:

Nedávno ste zverejnili meno krstného otca, pre mnohých to bolo príjemné prekvapenie. Prečo ste oslovili práve Adyho Hajdu? Poznáte sa už dlhšie, je tiež fanúšikom Slniečka?

Aj pre nás bolo príjemné prekvapenie, že Ady prijal naše pozvanie, hoci sa osobne nepoznáme. Veľmi sa na neho tešíme. Áno, môžem potvrdiť, že Ady je náš fanúšik a raz sme už mali pozvanie hrať na jeho lodi v Bratislave, ale zišlo z toho kvôli našej zaneprázdnenosti. Teraz sme pozvali my jeho a je super, že si našiel čas, hoci hrozí, že v deň krstu bude musieť odohrať aj Partičku v Trnave. Nejako to ale skĺbime dokopy.

Má na novom albume autorský podiel aj huslistka Bárbara Barros alebo sú sú nové skladby ovplyvnené jej pôvodom? 

Od začiatku beriem Barbaru ako plnoprávneho člena kapely, hoci to so starnúcimi chlapmi nemá vždy ľahké. Na albume však nemá autorský podiel, pretože má príliš veľa rodinných a pedagogických povinností. Okrem hrania so Slniečkom hrá aj s bratislavským orchestrom Solamente Naturali, s orchestrom v rodnom Porte a vyučuje hudbu a husle na British International School v Bratislave a na americkej Quality School International. No a navyše má dve malé deti, takže jej radšej všetky party píšeme do nôt, aby sa na skúškach príliš netrápila. Nepovedal by som, že Barbarin pôvod zohral nejakú rolu. Skôr nás zvuk huslí nevyhnutne ovplyvnil pri aranžovaní.

Sú texty všetkých skladieb z tvojho pera alebo si aj niekoho pozval na pomoc?

Texty sú všetky moje, hoci minimálne zo tri rýmy mi dodal aj Miško Urban. Vždy keď som sa cítil bezradný, Miško ma nakopol a posunul ďalej. Na albume sa nachádzajú aj extrémy: text na pesničku Zbohom alkohol som napísal za dva dni a naopak, na pesničke Partizánska som s prestávkami pracoval niekoľko rokov. Ale podobný extrém by sme mohli nájsť aj po hudobnej stránke, keďže hudbu na Vegetariána mal Miško v šuflíku možno aj 20 rokov. Pôvodne sa ten song volal Konduktorka a bol o niečom úplne inom. Až teraz sme sa dokopali k jej prevedeniu do plnokrvnej pesničky.

Zaznie na krste celý nový album a plánujete následne zmeny v koncertnom playliste?

Na krste zaznie len asi deväť pesničiek z dvanástich. Je to preto, že najmenej dve ešte potrebujeme docvičiť a jedna je pesnička vyslovene príležitostná – svadobná. Takže počkáme si, kým sa niekto nebude ženiť, či vydávať.

Čo bude nasledovať? Môžu sa fanúšikovia tešiť na videoklip?

Jeden videoklip je už v podstate dostrihaný – k pesničke Romantická láska. Zverejníme ho v najbližších dňoch, keď ho kapela odklepne. Najmenej dva klipy by sme ešte chceli zbuchnúť dokopy v najbližšej dobe. No je to skôr otázka času, nie peňazí, lebo sa nám nedarí dať sa dokopy často ani na jednu skúšku týždenne. Podľa mňa je na tomto albume veľa pesničiek vhodných na video, mojimi favoritmi sú Partizánska, Zbohom alkohol a Major Zeman. Verím, že sa ďalších videí dočkáme v krátkom čase.

Pýtal sa: Martin Palkovič Odpovedal: Peter Remiš

Foto: facebook.com/Slniečko-alebo-Punto-a-rybacé-hlavy