Novú sezónu na Katarínke otvorí Bielonedeľná púť

V nedeľu 8. apríla 2018 sa môžu všetci záujemcovia a priaznivci zapojiť do 19. ročníka putovania na Katarínku, ktoré je známe pod názvom Bielonedeľná púť. V poradí 24. dobrovoľnícka sezóna na Katarínke, bude zahájená týmto tradičným podujatím, ktorým sa nadväzuje na púte z minulosti. Tie boli organizované pre tisíce pútnikov z okolitých obcí a zúčastňovali sa ich aj trnavskí biskupi.

Bielonedeľná púť začne príchodom osobného vlaku do železničnej stanice Buková, približne o 9:45 hodine. Vlak vyráža z Trnavy o 9:09 hodine. Vítané sú všetky vekové skupiny, ktoré zvládnu pešiu turistiku o dĺžke 10 kilometrov. Putuje sa lesmi Malých Karpát približne tri hodiny. Najprv červenou trasou v smere na Hornú Rakovú, Cerovú a potom neznačeným chodníkom na Katarínku. Celá púť je sprevádzaná zastaveniami, pričom program vyvrcholí svätou omšou v ruinách kostola sv. Kataríny o 14:30 hodine.

Tento rok prisľúbil svoju účasť pomocný biskup, Mons. otec Jozef Haľko, ktorý bude celebrovať svätú omšu na Katarínke a plánuje sa zúčastniť aj samotného putovania. Následne bude program pokračovať sprevádzaním po ruinách aj s historickým výkladom a v prípade priaznivého počasia bude tiež sprístupnená zrekonštruovaná veža, ktorá ponúka veľmi pekný výhľad do širokého okolia. Organizátori podujatia odporúčajú prispôsobiť oblečenie predpovedi počasia a záujemcom o výstup do veže odporúčajú informovať sa už vopred o podmienkach pre výstup na webovej stránke www.katarinka.sk.

Zrúcanina kostola a kláštora sv. Kataríny sa nachádza v CHKO Malé Karpaty, medzi obcami Dechtice a Naháč. Tento rok vstupuje projekt do 24. sezóny, počas ktorej sa dobrovoľníci budú opäť aktívne venovať záchrane historickej pamiatky. Letné tábory na Katarínke organizuje Občianske združenie Katarínka v spolupráci so Združením kresťanských spoločenstiev mládeže (ZKSM). Od založenia projektu sa na dobrovoľníckych táboroch zúčastnilo takmer 1700 dobrovoľníkov. V nasledujúcej sezóne budú pokračovať archeologické práce, či konzervácia ruín v objekte kláštora. Zároveň budú prebiehať prípravy na oslavu 400. výročia založenia kláštora. Zakladacia zmluva bola vydaná grófom Kryštofom Erdödym v Chtelnici, dňa 21. decembra roku 1618.

Text a foto: Tlačová správa/Katarínka