Noví župní poslanci budú slúžiť dlhšie. Kto chce kandidovať?

Piešťanský región reprezentujú v krajskom zastupiteľstve piati poslanci. Spolu s predsedom Trnavského samosprávneho kraja ich budeme voliť na jeseň. Národná rada dnes rozhodla, že ich volebné obdobie sa predĺži o rok. Kto chce za Piešťany kandidovať, zatiaľ nie je známe.

Regionálne média špekulujú, že do krajských volieb pôjde bývalý viceprimátor Tomáš Hudcovič. „To je zatiaľ vo hviezdach, v tomto momente vám na to neviem odpovedať,“ reagoval minulý týždeň na priamu otázku líder iniciatívy Spoločne pre Piešťany.

Nekomentoval ani informáciu, či by to mohlo byť na kandidátke politického hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti.

Zámer kandidovať do krajského zastupiteľstva doteraz neoznámil nikto z mestských poslancov.

Záujmy piešťanského regiónu na pôde Trnavského samosprávneho kraja od roku 2013 reprezentujú Miloš Tamajka, Remo Cicutto, Iveta Babičová, Jozef Drahovský a Peter Ottinger.

Nových krajských poslancov a župana si zvolíme na jeseň. Na základe dnešného rozhodnutia Národnej rady Slovenskej republiky bude ich volebné obdobie dlhšie ako doteraz. Slúžiť budú päť rokov, aby sa krajské a komunálne voľby v roku 2022 mohli konať v jeden deň.

Poslanci dnes tiež rozhodli, že voľba predsedov samosprávnych krajov bude len jednokolová. Doteraz do druhého kola postupovali dvaja kandidáti.

V posledných troch voľbách zvíťazil v našom kraji Tibor Mikuš, ktorý je županom už od roku 2005. Zámer uchádzať sa na jeseň o túto funkciu zatiaľ nikto neoznámil.

O krajské voľby je zo strany voličov nízky záujem. V roku 2013 účasť v oboch kolách neprekročila 17,5 %.

Na to, aby sa kandidáti z nášho regiónu dostali do krajského zastupiteľstva, stačilo relatívne málo hlasov. Najviac voličov oslovil Miloš Tamajka, za ktorého hlasovalo 2 345 ľudí. Peter Ottinger mal o 700 hlasov menej.

Základná mesačná odmena krajského poslanca je 400 eur. K tomu dostávajú aj paušálne náhrady v závislosti od miesta svojho bydliska. Môže ísť až o 200 eur.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič