Nové pravidlá na parkovisku Nálepkova (mapa)

Najväčšie parkovisko v centre Piešťan je po novom spoplatnené nonstop, ale držitelia parkovacích kariet tam môžu nechať svoje auto každý deň dve hodiny bez poplatku.

Víkendy už nebudú zdarma

Nové všeobecne záväzné nariadenie o parkovisku Nálepkova schválené mestským zastupiteľstvom nadobúda účinnosť 16. septembra.

Zmenu pocítia držitelia ročných a týždenných parkovacích kariet, ktorí od augusta 2019 museli na Nálepkovej ulici za státie svojich vozidiel počas pracovných dní platiť rovnako ako ostatní. Po novom tam budú môcť auto odparkovať na dve hodiny bezplatne každý deň. Musí však ísť o súvislé parkovanie a nie súčet viacerých kratších časových úsekov. Rovnaké to bude cez víkendy, ktoré mali doteraz celé zdarma.

V praxi to bude vyzerať tak, že na základe evidenčného vozidla sa držiteľom mestských parkovacích kariet otvorí rampa pri výjazde automaticky, ak zotrvajú na parkovisku menej ako dve hodiny. Pokladňu musia použiť iba vtedy, keď stanovenú dobu prekročia. „Výška úhrady je závislá od doby zotrvania vozidla na parkovisku nad dve hodiny,“ píše sa vo všeobecne záväznom nariadení.

ZŤP musia platiť

Napriek tomu, že na parkovisku zostanú vyhradené miesta pre zdravotne ťažko postihnutých (ZŤP), aj oni už budú musieť zaplatiť. Karty ZŤP totiž nie sú viazané na evidenčné číslo vozidla, kamerový systém ich nedokáže odlíšiť. Držitelia preukazov ZŤP však aj naďalej môžu bezplatne nechávať autá na všetkých ostatných parkovacích miestach v centre Piešťan.

Pri ďalšej úprave pravidiel parkovania má vzniknúť nový druh mestskej parkovacej karty určený pre zdravotne ťažko postihnutých. Táto karta by bola oveľa lacnejšia ako bežná, ale taktiež by umožňovala nechať auto na Nálepkovej ulici prvé dve hodiny bez platenia.

Obyvatelia pešej zóny zadarmo a nonstop

Služby mesta Piešťany začnú vydávať aj neprenosné parkovacie karty pre obyvateľov zóny dopravného obmedzenia. Získať ju môže každý, kto má trvalé bydlisko na pešej zóne (Winterova, Námestie slobody, Pribinova, E. Suchoňa, časť Nitrianskej a Nálepkovej). Títo ľudia sú oprávnení na Nálepkovej ulici nechať svoje auto bezplatne nonstop. Na základe toho však už nebudú môcť parkovať napríklad na Pribinovej, čiže by odtiaľ mali v dohľadnej dobe zmiznúť všetky autá.

Ďalšou novinkou sú bezkontaktné platby v pokladniach. Nebude už preto potrebné mať so sebou hotovosť, stačí bezkontaktná platobná karta, mobil alebo hodinky s príslušnou technológiou. Platby za parkovné cez SMS sú zatiaľ v Piešťanoch v nedohľadne.

Celé znenie nového všeobecne záväzného nariadenia nájdete na tejto adrese, na základe neho bolo upravené aj doteraz platné nariadenie o parkovaní.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič