Nočná šou bude súčasťou Festivalu letectva 2020

Termín konania druhého ročníka leteckého podujatia, ktoré tento rok prilákalo tisíce ľudí, je stanovený na 8. až 10. mája 2020. Organizátori sľubujú program cez deň aj v noci.

Festival letectva 2020 bude venovaný 75. výročiu konca 2. svetovej vojny, ktorý si v Európe pripomíname 8. mája, v deň kapitulácie Nemecka. Pri tejto príležitosti sa v Piešťanoch predstavia stroje z viacerých európskych krajín.

Organizátori prostredníctvom facebookovej udalosti sľubujú aj nočný program, ale detaily zatiaľ nezverejnili. Na tlačovej konferencii k prvému ročníku riaditeľ podujatia Hubert Štoksa povedal, že by mohlo ísť o nočné akrobatické lietanie.

Nočné lety umožňuje infraštruktúra piešťanského letiska, vďaka ktorej sa pravidelne koná aj nočný výcvik pilotov. Začiatkom februára sa uskutočnila pravidelná kontrola svetelného systému na vzletovo-pristávacej dráhe. Letisko Piešťany na svojom facebookovom konte zverejnilo nočné zábery rozsvietenej dráhy, tak ako ju vidia piloti.

Letecké podujatie sa v máji vrátilo do Piešťan po 12-ročnej odmlke. Usporiadatelia pôvodne očakávali 30- až 50-tisíc ľudí, návštevnosť však poznačilo nepriaznivé počasie. Nedeľnú časť programu museli kvôli dažďu a silnému vetru zrušiť.

Text: Martin Palkovič Foto: FB/Piestany.Airport