New York Times publikoval reportáž o Piešťanoch

Jeden z najprestížnejších svetových denníkov si všíma nárast populizmu v súvislosti s návštevníkmi Piešťan z arabských krajín. Autor píše aj konflikte na pešej zóne, ku ktorému prišlo v auguste minulého roka, keď miestny mladík nadával hosťom predajne kebabu.

Autor reportáže navštívil Piešťany v druhej polovici prázdnin, kedy je kúpeľné mesto obľúbenou destináciou obyvateľov Blízkeho východu. S niektorými z nich hovoril o ich skúsenostiach.

Hassan al Mekhyal z Kuvajtu navštevuje Piešťany spolu s rodinou už niekoľko rokov. Pre New York Times popísal incident, keď jeho manželka musela v Tescu čeliť nadávkam.

Majiteľ kebabu na pešej zóne Ilknur Perde autora reportáže upozornil aj na vlnu solidarity zo strany Piešťancov. Pred jeho prevádzkou niekoľko týždňov po incidente, ktorý vyvrcholil rozbitým výkladom, zasadili Strom tolerancie.

New York Times však upozorňuje aj na fakt, že stranu Mariána Kotelbu reprezentujú v parlamente aj dvaja Piešťanci. O tom, že samospráva neumožnila stretnutie priaznivcov v tejto strany vo svojich priestoroch, hovorí pre denník hovorkyňa mestského úradu Eva Bereczová.

Podľa počtu prenocovaní tvoria klientelu piešťanských kúpeľov obyvatelia arabských krajín iba z jednej štvrtiny. Ďalšou veľkou skupinou cudzokrajných hostí sú Izraelčania. Kúpele však v tejto súvislosti žiadne problémy nezaznamenali.

Text a foto: Martin Palkovič