Nemocnica je bez detského oddelenia, situácia sa zhoršuje z hodiny na hodinu

Z časti alebo úplne chýba v piešťanskej nemocnici rehabilitačné, ortopedické, chirurgické aj detské oddelenie. Zapríčinil to nárast počtu pacientov s koronavírusom, ale aj personálne problémy. Už dva mesiace nerobia žiadne plánované operácie, ale iba akútne výkony.

„Situácia je vážna, zhoršuje sa z hodiny na hodinu,“ hovorí Štefan Kóňa, riaditeľ Nemocnice Alexandra Wintera (NAW). Začiatkom tohto týždňa boli obsadené skoro dve tretiny lôžok vyhradených pre pacientov s ochorením covid-19. V NAW je ich aktuálne 53.

Piešťanský región je na základe sedemdňovej incidencie výskytu ochorenia covid-19 na 100-tisíc obyvateľov v dvadsiatke najhorších slovenských okresov. Vyplýva to z analýzy, ktorú pripravila občianska platforma Dáta bez pátosu. Počet chorých v okrese Piešťany narástol počas tretieho decembrového týždňa o 35%. Iba PCR testy odhalili od 14. do 20. 12. v regióne 243 pozitívnych ľudí. Je to najviac od začiatku pandémie.

Nemocnica preto očakáva nárast počtu pacientov s koronavírusom. „Podľa štatistík, ktoré som videl, to pôjde rapídnym spôsobom hore,“ dodáva Š. Kóňa.

Prvé covid lôžka vytvorila NAW na svojom rehabilitačnom oddelení, potom musela reprofilizovať aj časť ortopedického a chirurgického oddelenia.

Aktuálne nefunguje ani detské oddelenie, nemocničná starostlivosť je poskytovaná iba novorodencom. Staršie deti, ktoré potrebujú hospitalizáciu, prevezú do Trenčína. „V tejto dobe, keď sťahujeme všetok personál pre covid pacientov, som musel zrušiť aj detské oddelenie. Neviem, čo bude, keď toto odznie, ktoré oddelenie sa z toho vzchopí,“ pokračuje riaditeľ.

Podľa jeho informácií vzniknú covid lôžka aj v Národnom ústave reumatických chorôb, čo môže piešťanskému regiónu v najbližších týždňoch pomôcť. Problémom je však aj nedostatok personálu, veľa ľudí má tzv. covid PN-ku.

„Začal som odvolávať aj špecialistov, či by neprišli do služieb. Nie je to totiž iba o psychike, ale aj o fyzickej kondícií, keďže ľudia musia celý deň pracovať v overaloch a ďalších ochranných prostriedkoch. Ďakujem všetkým, ktorí zostali v práci,“ uzatvára riaditeľ NAW Štefan Kóňa.

Text a foto: Martin Palkovič