Kratšiu časť lávky okolo Krajinského mosta tento rok neotvoria

Opravenú časť lávky nad Obtokovým ramenom Váhu chodci ako darček pred Vianocami nedostanú. Informovala o tom spoločnosť Lumiza, ktorá projekt realizuje. Kratšia časť má už nainštalované aj LED osvetlenie, ktoré sa zapína spolu s verejným osvetlením, ale kvôli počasiu ju nestihli dokončiť.

Už vyše roka nemôžu chodci používať lávku, ktorá vedie okolo Krajinského mosta. Namiesto nej musia využívať oveľa dlhšiu obchádzku vedúcu cez Kúpeľný ostrov. Podľa prvých informácií mala byť aspoň kratšia časť lávky otvorená na prelome septembra a októbra. Ďalší avizovaný termín bol december.

„Sychravé počasie a nevhodné poveternostné podmienky nám však nedovolili aplikovať finálny povrch pochôdznej časti. Na základe daného bolo z bezpečnostného hľadiska rozhodnuté o ponechaní uzatvorenej danej časti,“ oznámila dnes na svojej facebookovej stránke spoločnosť Lumiza s tým, že spolu s piešťanskou radnicou urobili maximum pre otvorenie lávky vedúcej nad obtokovým ramenom ešte pred Vianocami.

Chodci a cyklisti však už majú k dispozícii podchod na piešťanskej strane, ktorý bol niekoľko týždňov kvôli rekonštrukcii lávky zatvorený. Aj o jeho opätovnom sprístupnení informovala Lumiza. Kvôli bezpečnosti na tomto mieste nainštalovali nové značenie.

Celá rekonštrukcia mala byť podľa pôvodnej zmluvy hotová koncom januára 2021. Začiatkom decembra však radnica zverejnila druhý dodatok k zmluve, v ktorom sa obe strany dohodli na zmene ceny diela aj termínu ukončenia. Podľa nej bude rekonštrukcia hotová najneskôr 31. marca 2021.

Na základe druhého dodatku k zmluve sa cena zvýšila o 33 798 eur s DPH. Dôvodom sú práce naviac – oprava potrubí, montáž, demontáž a nájom priestorového lešenia.

Cena sa zvyšovala už aj začiatkom novembra. Podľa prvého dodatku mala radnica zaplatiť 622 698 eur s DPH, namiesto pôvodne plánovaných 608 000 eur s DPH. V tomto prípade bola do prác naviac zahrnutá dodávka a montáž opláštenia z ťahokovu (severná strana lávky), výplň pochôdznych oceľových panelov (liaty asfalt s plným presypom), výmena káblovej trasy verejného osvetlenia a oprava oplechovania kanalizačného potrubia.

Celkové náklady na opravu lávky pri Krajinskom moste tak z pôvodných 608-tisíc eur stúpli na 656 497 eur. Okrem piešťanskej radnice tento projekt financujú aj Trnavský samosprávny kraj (200-tisíc eur), Trnavská vodárenská spoločnosť (200-tisíc eur), Slovak Telekom (50-tisíc eur) a Slovenský plynárenský priemysel (50-tisíc eur).

LUMIZA a Mesto Piešťany urobili maximum pre otvorenie časti Lávky nad obtokovým ramenom pred Vianocami 2020. Sychravé…

Posted by Lumiza on Tuesday, December 22, 2020

Text: Martin Palkovič Foto: Lumiza