Nedeľa patrí dvom kolesám, v Piešťanoch finišujú cyklistické preteky

Jubilejný a rekordný. Aj takéto prívlastky dávajú organizátori nadchádzajúcemu ročníku pretekov Okolo Slovenska. Cyklisti štartujú dnes v Banskej Bystrici, finiš bude v nedeľu v Piešťanoch.

Účastníci 60. ročníka pretekov Okolo Slovenska medzitým absolvujú 807 kilometrov a 126 miest a obcí. Piešťany však majú výsadu, uskutočnia sa tu totiž tri záverečné okruhy.

Pozor na dopravné obmedzenia

Pelotón príde do nášho mesta cez Krajinský most. Z Krajinskej cesty odbočí na Hollého a potom na Sládkovičovu ulicu a cez Teplickú na Námestie slobody, kde bude cieľová rovinka. Ešte predtým, než sa preteky skončia, jazdci ňou dvakrát prejdú. Pokračovať budú k Domu umenia odtiaľ na sever mesta (Letná, Tematínska a Strečianska ulica) a potom po Bratislavskej cesta na juh a po Rekračnej, Hlbokej a Dlhej ulici na Krajinskú cestu a späť do centra.

„Na trase pretekov bude vylúčená cestná premávka, preto polícia žiada vodičov, aby s obmedzením v cestnej premávke vopred rátali,“ informovala hovorkyňa polície Martina Kredatusová a dodala: „Polícia bude v 20 minútovom predstihu uzatvárať cesty a ihneď po prejdení pelotónu bude premávka v plnej miere obnovená.“

Rovnaké obmedzenia platia aj v obciach Ratnovce a Banka, kadiaľ bude peletón do Piešťan prichádzať. Hranicu okresu má najrýchlejší cyklista prekročiť okolo poludnia a v cieli ho čakajú ešte pred 13.00 h.

Zapojiť sa môže každý

Ešte pred profesionálmi si tento približne 10 km dlhý mestský okruh vyskúša aj verejnosť. Sprievodné podujatie má názov Energia na kolesách. Registrácia bude prebiehať na Námestí slobody od 9.00 do 10.30 h. Štart je naplánovaný na 11.00 h.

„Ocenení budú prví traja bez rozdielu veku, najstarší a najmladší účastník. Pre každého zaregistrovaného účastníka je pripravené občerstvenie v podobe nápoja a energetického doplnku. Všetci štartujúci sa tiež môžu zapojiť do záverečného zlosovania o bicykel značky Scott a ďalšie hodnotné ceny v tombole,“ píšu na oficiálnej web stránke podujatia organizátori.

Fanúšikovia cyklistiky sa tiež môžu tešiť aj na akrobatické vystúpenie krasojazdkyne Nikol Frýbortovej, adrenalínové kúsky cyklotrialistu Jána Kočiša, aj na koncert Samuela Tomečka. Podrobný program je v sekcii Podujatia.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič