AKTUALIZOVANÉ: Na piešťanskom letisku pristáli americké vrtuľníky Apache a Chinook

Americká armáda využila služby Letiska Piešťany v rámci presunu techniky na medzinárodné cvičenie Saber Guardian 2019. O pristátí vrtuľníkov AH-64 Apache v stredu 29. mája prostredníctvom sociálnej siete Facebook informovalo Letisko Piešťany bez uvedenia ďalších podrobností.

AKTUALIZOVANÉ 30. mája o 20.30 h: „Ide o presun na cvičenie do Maďarska. Každé pristátie je pre letisko zaujímavé a samozrejme je to zdroj príjmov. Určite je to aj spestrenie prevádzky na letisku,“ uviedol pre zpiešťan.sk člen predstavenstva letiskovej spoločnosti Bohumil Klečák.

Ministerstvo obrany SR na svojej webovej stránke píše, že od 22. mája do 6. júna sa cez Slovensko presúva vojenská technika smerujúca na medzinárodné cvičenie Saber Guardian 2019.

„Celkovo pôjde o niekoľko stoviek kusov techniky a zodpovedajúci počet obslužného personálu rozdelených do konvojov presúvajúcich sa v rôznych termínoch,“ uvádza k presunu vojenskej techniky cez územie Slovenska rezort obrany.

Jednotky smerujú z Nemecka na rôzne miesta v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku, pričom počas „presunov bude spojencom zo strany Ozbrojených síl Slovenskej republiky podľa aktuálnych požiadaviek poskytnutá tzv. podpora hostiteľskej krajiny, ako aj doprovod Vojenskej polície.“

Pre slovenskú armádu je to príležitosť na precvičenie podpory spojeneckých jednotiek počas presunu cez naše územie.

„Súčasťou toho bude napríklad logistická podpora v podobe miest na parkovanie, krátkodobého ubytovania, sociálneho zariadenia, priestoru na doplnenie pohonných hmôt, ako aj opravy vozidiel a zdravotníckeho zabezpečenia,“ informovalo ministerstvo obrany.

Medzinárodného cvičenia Saber Guardian v Bulharsku, Maďarsku a Rumunsku sa zúčastní približne 27-tisíc vojakov.

Jeho cieľom je podľa ministerstva zvýšenie efektivity spolupráce medzi spojeneckými armádami a posilnenie regionálnej bezpečnostnej situácie.

AH-64 Apache je útočný vrtuľník na boj proti obrnenej technike. Americká armáda používa od konca studenej vojny.

DOPLNENÉ o 16.00 h: Podľa informácií od nášho čitateľa popoludní v Piešťanoch pristál aj Boeing CH-47 Chinook. Ide o transportný vrtuľník s tandemovo montovanými rotormi používaný na presun vojakov, delostrelectva a doplňovanie zásob na bojisku.

„Dnes tam je 13 strojov AH-64 Apache, z toho štyri kusy vo verzii AH-64 D Apache Longbow, ktoré sú zaujímavé tým, že nad hlavným rotorom majú veľkú oválnu kopulu, v ktorej je radar typu FCR. Dva Boeingy CH-47 Chinock vo verzii F, vidieť ich ale moc nie je. Stoja na stojánke sever, čiže na tej od Hornej Stredy,“ napísal nám fanúšik letectva Peter Demko.


Text: Martin Palkovič Zdroj: Letisko Piešťany, Ministerstvo obrany SR Foto: Letisko Piešťany, Peter Demko