Na Kúpeľnom ostrove rozsvietili chanukový svietnik

Deväťramenný svietnik – chanukija stojaci na Kúpeľnom ostrove blízko vianočného stromčeka sa dnes opäť rozsvietil pri príležitosti židovského sviatku Chanuka. Sviatok svetiel tento rok začal presne v deň začiatku adventu.

Židia počas Chanuky zapaľujú každý deň jednu sviečku. Pripomínajú si tak rozsvietenie svietnika v zničenom Jeruzalemskom chráme v 2. storočí pred našim letopočtom. Napriek tomu, že oleja bol vtedy dostatok iba na jeden deň, stal sa zázrak a svietnik svietil až osem dní.

Sviatok svetiel začal tento rok v nedeľu 2. decembra po zotmení a potrvá osem dní. Na Kúpeľnom ostrove zapálili jednu pomocnú a dve sviečky na ramenách chanukovej menory.

Oslavu tradične organizuje piešťanský rabín Zev Stiefel so svojou rodinou. Dnes na nej nechýbal vicepriátor Martin Valo ani kúpeľní hostia z rôznych krajín.

„Chanuka je sviatok pre všetkých, nie len pre židov. Každý potrebuje trochu svetla. Svetlo totiž znamená, že robíme dobrú vec. Problémy sú na celom svete a my musíme robiť dobré skutky. Keď to uvidia iní, aj oni ich budú robiť,“ povedal pri tejto príležitosti rabín Zev Stiefel.

Text a foto: Martin Palkovič