Na karanténne centrum premenili aj internát hotelovej akadémie

Slováci, ktorí sa zo zahraničia vrátili individuálne, budú najviac dva týždne v karanténne v priestoroch internátu Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera. Po hoteloch Signál a Granit ide o tretie karanténne centrum v Piešťanoch.


DOPLNENÉ 30. marca o 9.00 h: Z dôvodu uzatvorenia Hotelovej akadémie Ľ. Wintera zastupuje lekárku pre deti a dorast MUDr. Alenu Schumannovú MUDr. Mária Trebichavská, ktorej ambulancia je na Vodárenskej 24 v Piešťanoch. Tel. kontakt: +421 337742351.


pre repatriantov MUDr. Schuchmannovu zastupuje MUDr. Trebichavská

Ústredný krízový štáb SR v piatok rozhodol, že okrem ubytovacích zariadení štátu budú v procese repatriácie využité aj stredoškolské internáty.

„Medzi tieto zariadenie patrí aj internát hotelovej akadémie v Piešťanoch, kde budú od dnes umiestnené osoby z individuálnych návratov,“ informovalo v sobotu primátora ministerstvo vnútra. Peter Jančovič celé znenie SMS správy zverejnil na sociálnej sieti Facebook.

Epidemiologický dohľad v karanténnych zariadeniach vykonávajú regionálne úrady verejného zdravotníctva. Podľa rezortu vnútra je v týchto zariadeniach prísny režim a preto nepredstavujú pre ostatných obyvateľov zvýšené riziko.

Ešte pred týždňom sa chcelo zo zahraničia vrátiť okolo 3-tisíc Slovákov. Aktuálne ich je vyše 5-tisíc. V priestoroch hotelovej akadémie budú ubytovaní ľudia, ktorí sa domov vracajú individuálne. Do hotela Granit dorazili pred týždňom dva autobusy z Francúzska. Hotel Signál predtým prijal aj Slovákov, ktorých do Prahy dopravil český letecký špeciál z Kanárskych ostrovov.

Trnavský župan Jozef Viskupič v sobotu oznámil, že štát takto využíje sedem internátov v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja. Karanténne centrá budú aj v Trnave, Moravskom sv. Jáne, Senici a v Dunajskej Strede. V uplynulých týždňoch už fungovali aj v Gabčíkove, Pezinku, Liptovskom Jáne, Trenčianskych Tepliciach, Bardejove a vo Vysokých Tatrách.

„Obyvateľov našich okresných miest a obcí sa chcem poďakovať za prejavenú solidaritu. Našim riaditeľkám a riaditeľom škôl a odborov na župe ďakujem za vysoké nasadenie, aby sme túto pomoc zvládli. Sme v tom spolu všetci a oparenie chráni rodiny tých, ktorí sa v karanténe ocitli, a teda všetkých nás,“ dodal J. Viskupič.

„Povinnosť zotrvať v karanténnom centre majú občania len do času, kým je im potvrdený negatívny nález na prítomnosť COVID-19, následne im je umožnené stráviť zvyšok v domácej karanténe, ak takú možnosť majú,“ informovalo ministerstvo vnútra.

Text a foto: Martin Palkovič