Na festivale Grape budú cyklisti opäť vítaní

Aj tento rok stačí sadnúť na bicykel a pohodlne sa doviesť na koncerty súčasných hudobných hviezd. Na piešťanskom letisku 14. a 15. augusta zahrajú Foals, Netsky aj José González.

Už na začiatku svojej krátkej histórie sa Grape, ako jeden z mála európskych festivalov, začal orientovať na stále rastúcu skupinu fanúšikov cyklistiky. Trenčianska Pohoda, ku ktorej ho často prirovnávajú, ani piešťanský Topfest neponúkajú cyklistom žiadne špeciálne služby.

Grape sa radí medzi najlepšie malé európske festivaly aj vďaka tomu, že má strážené parkovisko pre bicykle i servis. Doviesť sa na koncert svojej obľúbenej kapely je preto pohodlné nielen pre Piešťancov. Organizátori opäť pripravujú peletón, ktorý vyštartuje z Bratislavy už deň pred festivalom a na letisku by mal byť krátko pred jeho otvorením.

Grape však každoročne láka cyklistov aj z iných slovenských a českých miest. Niektorí z nich dokonca využijú príležitosť a na dvoch kolesách si pozrú Piešťany aj širšie okolie.

Tento rok organizátori zvýšili počet zahraničných účinkujúcich a dali ešte väčší priestor mladým kapelám, ktorým však kritici veštia veľkú budúcnosť. Jednou z nich je Kadebostany – švajčiarska kombinácia elektroniky, dychových nástrojov, retro zvuku a indie-popu.

Na bratislavskom festivale Waves si mnohý všimli BRNS z Bruselu. Na Slovensko sa po veľkom úspechu vrátia a predstavia svoj druhý album, ktorý je charakteristický experimentálnym zvukom a sviežimi melódiami.

Ďalším dôkazom, že za novou hudbou sa oplatí chodiť nielen na Pohodu je Denis Jasarevic aka Gramatik. Tento rok ho do svojho programu získal práve Grape a do Piešťan príde po vypredanom svetovom turné a vystúpeniach na festivaloch ako Glastonbury, Sonar alebo Sziget.

Grape sa na piešťanskom letisku uskutoční v polovici augusta. Ak chcete vedieť, ako to na piešťanskom letisku vyzeralo vlani, pozrite si toto video:

Text a foto: Martin Palkovič