Moravany nad Váhom: Herci zobrali seniorov k moru

V rámci projektu s názvom Hodina pre seniora sa v piatok 8. októbra uskutočnilo v Zariadení pre seniorov v Moravanoch nad Váhom divadelné predstavenie, vďaka ktorému sa klienti cítili ako na dovolenke pri mori. Atmosféru bulharskej pláže pre nich vytvorili herci Oľga Belešová a Roman Pomajbo.

Hodina pre seniora na začiatku pomáhala seniorom v zariadeniach sociálnych služieb zvládnuť lepšie sociálnu izoláciu a odlúčenie od príbuzných súvisiace s pandémiou koronavírusu. Dobrovoľníci najprv seniorom pravidelne telefonovali, po uvoľnení opatrení ich začali navštevovať a projekt sa rozšíril aj na kultúrne a spoločenské podujatia odohrávajúce sa priamo v pobytových zariadeniach.

So špeciálnym divadlom pre seniorov prišli herci Oľga Belešová a Roman Pomajbo aj do Moravian nad Váhom. Vďaka svojej energii a talentu si vyslúžili veľký potlesk.

„Divadelné predstavenie malo názov Zoznamka. Bolo interaktívne, naši v klienti sa vďaka hercom cítili ako na zájazde k moru. Prežívali spolu rôzne situácie ľudí, ktorí sa chcú zoznámiť na pláži niekde v Bulharsku,“ povedal Martin Cifra, riaditeľ Zariadenia pre seniorov. Dodal, že herci sa v Moravanoch nad Váhom dobre cítili a sľúbili, že sa tam vrátia s ďalším divadelným predstavením.

Pred niekoľkými týždňami zorganizovalo občianske združenie pri Zariadení pre seniorov Moravany nad Váhom vystúpenie folklórnych skupín Modrovanka a Kapustári. Netradičný koncert zažili klienti na začiatku pandémie, keď ich prekvapil huslista Filip Jančík. Zo špeciálne upraveného auta, ktoré slúžilo aj ako pódium, zahral pred budovou zariadenia vlastné úpravy známych filmových skladieb.

Text: Martin Palkovič

Foto: Martin Cifra