Moravanec pomáha objavovať vzácne historické nálezy

Na hradisku Neštich nad mestom Svätý Jur sa archeológom podarilo objaviť arabskú mincu. Bol pri tom aj Alexej Rubaninský – študent z Moravian nad Váhom.

Slovanské hradisko Neštich sa nachádza v horách Malých Karpát neďaleko Bratislavy a aktuálne ide o výskumníkmi výrazne prehľadávanú oblasť. Ich snahu podporil nález arabskej mince z Abbásovského kalifátu, ktorá je vôbec prvým podobným artefaktom z Veľkomoravskej ríše. Jej nájdený zlomok obsahuje úryvky z Koránu a zároveň vzbudil aj veľký záujem historikov. Vznik mince sa datuje do 9. storočia nášho letopočtu.

Na mieste trávi svoj čas aj Alexej Rubaninský, študent strednej školy bývajúci v Moravanoch nad Váhom. Je milovníkom histórie a archeológie, a preto prijal ponuku na brigádu v Neštichu.

Spolu s kolegami už dlhšie pracujú pod dohľadom skúseného archeológa a pátrajú po použiteľných vzorkách.

V telefonickom rozhovore prezradil, že okrem spomenutej mince sa v oblasti našli aj časti veľkého hospodárskeho zázemia s pozostatkami po zbraniach, keramike z halštatskej doby i zuhoľnatených semenách rôznorodých plodín. Nechýba ani nález bronzovej rolničky z 13. storočia. To všetko na ploche päť až šesť metrov štvorcových. Dôkazy nasvedčujú, že slovanské hradisko bolo vybudované na mieste oveľa staršieho osídlenia.

Na hradisku rozprestierajúcom sa na 8 hektároch do budúcna plánujú aj ďalšie vykopávky, ktoré by pomohli objasniť históriu celého miesta. Pod zemou na výskumníkov môžu ešte čakať aj ďalšie hodnotné veci.

Text: Tomáš Blahuta Foto: Archív A. R.