Mesto vyhlásilo anketu: Aký bazén chcete?

Piešťanci sa novej plavárne alebo kúpaliska ani v tomto volebnom období nedočkajú. Téma je však stále živá, najnovšie chce vedenie mesta poznať názor verejnosti. Prostredníctvom ankety na mestskom webe sa pýtajú: Aký bazén je pre Piešťany najpotrebnejší?

Na výber sú dve možnosti – 25 metrov dlhý bazén s hĺbkou 1,2 až 1,6 metra, teda s pozvoľným vstupom alebo 25 metrov dlhý bazén s hĺbkou 1,85 metra v celej dĺžke. Hlasovať môže každý na tejto adrese.

„Radnica na tento účel žiada o nenávratný finančný príspevok vo výške 800 tisíc eur v rámci Programu Interreg  V- A Slovenská republika – Maďarsko. Výsledky výzvy na získanie finančných prostriedkov z fondov Európskej únie mali byť známe v januári.

Podľa Ivety Námerovej ministerstva pôdohospodárstva sa však termín posunul a monitorovací výbor zasadne až koncom marca, kedy bude rozhodnuté aj o schválení predložených projektov.

V prípade úspechu bude musieť samospráva zabezpečiť ďalšie 2 mil. eur z vlastného rozpočtu alebo z úverových zdrojov.

„Piešťany sú k výstavbe vlastnej mestskej plavárne najbližšie za posledné roky. Okrem toho, že čakajú na výsledok podanej žiadosti o eurofondy, v prípade negatívnej odpovede je mesto pripravené vziať si úver,” uviedla hovorkyňa mestského úradu Eva Bereczová v článku k ankete o podobe nového bazéna.

Plaváreň má stáť vedľa futbalového štadióna. Okrem 13 metrov dlhého výukového bazéna má byť jej súčasťou aj 25 metrový bazén. Otázna je jeho hĺbka.

„Pôvodne sa počítalo s priemernou hĺbkou 1,2 až 1,6 metra, teda s pozvoľným vstupom do bazéna, ktorý vyhovuje aj plaveckým klubom. Naopak, vodnopólisti potrebujú bazén s celkovou minimálnou hĺbkou 1,85 metra v celej dĺžke bazéna. Hlboký bazén je však finančne náročnejší nielen na výstavbu, ale aj na prevádzku a nemusí vyhovovať rekreačným plavcom,“ pokračovala Eva Bereczová.

S prípadným úverom musia súhlasiť poslanci. Výstavba plavárne potrvá približne dva roky.

O potrebe výstavby nového bazéna sa v Piešťanoch hovorí už od polovice 90. rokov minulého storočia. Samospráva za ten čas predložila občanom viacero návrhov, žiaden však nebol realizovaný.

Text a foto: Martin Palkovič