Mesto ustúpilo tlaku občanov, Štúrovu neopraví

Rekonštrukcia ulice, s ktorou súvisí aj výrub stromov, sa tento rok neuskutoční. Primátor Miloš Tamajka rozhodol, že peniaze určené na opravu Štúrovej, budú použité na iné účely.

Projekt, na ktorý bolo v mestskom rozpočte vyhradených 200-tisíc eur z úverových zdrojov, v lete prešiel stavebným konaním. Až počas neho sa obyvatelia Štúrovej ulice dozvedeli, o plánovanom výrube 15 stromov.

Viaceré z nich sú veľmi blízko rodinných domov, niektoré podľa zamestnancov mestského úradu rastú na inžinierskych sieťach. Najmenej dva však musia byť odstránené kvôli miestam na parkovanie. Následne vznikla petícia, ktorej cieľom bolo zachrániť aspoň niektoré stromy.

Členovia mestskej rady sa na včerajšom rokovaní od prednostu mestského úradu Eduarda Strapatého dozvedeli, že kvôli nespokojnosti občanov „so samotnou realizáciou primátor pristúpil k iným prioritám.“

Šéf finančného oddelenia Stanislav Mikuš neskôr členom mestskej rady poskytol informácie, ako budú peniaze určené na Štúrovu ulicu rozdelené. Na Facebooku ich zverejnil poslanec Tomáš Hudcovič:

Nasvietenie priechodu Pod Párovcami 7700 eur
Reko chodníky Sasinkova ul. 85000 eur
Reko Rastislavova ul. 51000 eur
Rozšírenie VO – reko chodníka Pod Párovcami 2800 eur
Reko chodníka Pod Párovcami 1000 eur
MŠ Ružová – zníženie energetickej náročnosti 34000 eur

Všetky tieto investičné akcie sú v tohtoročnom rozpočte plánované. Z peňazí pôvodne určených na Štúrovu ulicu, sa iba pridajú do už existujúcich rozpočtových položiek.

Členom mestskej rady sa nepáčilo, že primátor Miloš Tamajka rozhodol o využití takme bez diskusie s poslancami. Podľa viacerých mohla byť Štúrova ulica za ušetrené peniaze opravená v priebehu budúceho roka.

Miloš Tamajka sa rokovania mestskej rady nezúčastnil, podľa viceprimátora Martina Vala čerpá dovolenku. Svoje rozhodnutie bude mať šancu vysvetliť na rokovaní mestského zastupiteľstva, ktoré je naplánované na 27. septembra.

Text a foto: Martin Palkovič