Lodenica ohlásila prvé veľké meno, do Piešťan príde Jaromír Nohavica

Popri českej folkovej legende sa návštevníci festivalu môžu tešiť aj na hviezdy domácej scény. Ďalším ohláseným účinkujúcim je kapela Slniečko. Lodenica oslávi na prelome augusta a septembra 20. výročie.

Jaromír Nohavica bol jedným z najviac žiadaných účinkujúcich festivalu Lodenica aj preto jeho meno organizátori potvrdili ako jedno z prvých. „Návštevníci nášho festivalu si dlhodobo žiadali, aby na Lodenici vystúpil Jarek Nohavica. A ja som nesmierne rád, že im toto želanie splníme práve na 20. ročníku festivalu,“ uviedol organizátor festivalu Dušan Drobný.

Na aktuálnych koncertoch sprevádzajú Jaromíra Nohavicu akordeón a piano vynikajúci muzikant z Varšavy Robert Kusmierski a na perkusie a bicie Pavel Plánka z Plzne. Práve s týmito dvoma hudobníkmi ho mohli fanúšikovia vidieť aj na jeho ostatnom piešťanskom koncerte – v novembri 2015 v Dome umenia.

„Už mnoho rokov sa po tomto svete pohybujem ako človek s gitarou. Je to činnosť, za ktorú dostávam peniaze, aby som si mohol kúpiť krásne knihy, platne, aby som mohol finančne zabezpečiť svojich blízkych, jednoducho aby som mohol fyzicky aj psychicky žiť. Kiež by som nemusel meniť. Život pesničkára nie je pohodlný, ale je úžasný,“ vysvetľuje svoj životný postoj Jaromír Nohavica.

Ostravský muzikant debutoval v roku 1988 albumom Darmoděj. Medzi jeho ďalšie významné nahrávky patria albumy ako V tom roce pitomém (1990), Mikymauzoleum (1993), Divné století (1996), Moje smutné srdce (2000). Na Lodenici zaspieva nielen hity, ale aj aktuálne novinky z nového autorského albumu Poruba.

Ďalším ohláseným menom festivalu Lodenica je kapela Slniečko, ktorá na konci nasledujúceho roka oslávi 35 rokov fungovania.

Zdroj: Tlačová správa/Festival Lodenica Foto: Martin Palkovič