Lockdown ju zdržal na Slovensku, navrhla kolekciu venovanú Piešťanom

Sofia Tureková má za sebou úspechy napríklad na Fashion Week v New Yorku a Londýne. Kvôli pandémii istý čas tvorila v Piešťanoch, odkiaľ pochádza. Vznikla špeciálna kolekcia, ktorú v rámci výstavy Naše babie leto môžete vidieť v piešťanskej Magna gallery.

Absolventka Central Saint Martins UAL v Londýne už spolupracovala so značkami ako sú Dior, Christopher Kane, Louis Vuitton a Nike. Po úspešnej autorskej výstave v Magna gallery, ktorá sa konala v roku 2017, prišla táto malá galéria podporujúca súčasné slovenské umenie s podnetom na spoluprácu, ktorej výsledkom je kolekcia módnych suvenírov z Piešťan.

Sofia Tureková pod svojou značkou sof.t. navrhla šatky i sériu šperkov s použitím striebra a riečnych periel.

 

„Povedali sme si, že vyskúšame spraviť niečo iné, že nepôjdeme po tradičných suveníroch, ale skúsime dať do toho niečo exkluzívne,“ hovorí Sofia Tureková. Výsledkom spolupráce je limitovaná kolekcia priehľadných náušníc a náhrdelníkov. „Reprezentujú liečebné pramene. Slnečné lúče sa odrážajú od hrán šperku, takže jeho vzhľad sa mení aj podľa prostredia. Nie je to len o samotnom šperku, ale aj o tom, kde sa nachádzate,“ pokračuje S. Tureková.

„Opakujúcim sa prvkom je autorkina interpretácia ikonického barlolámača, ktorá necháva divákovi priestor polemizovať o tomto symbole v kontexte súčasnej doby,“ dodáva Linda Blahová, kurátorka výstavy Naše babie leto.

Dominantou výstavy, ktorá je v Magna gallery prístupná do 19. novembra, je inštalácia šatiek z pravého hodvábu, ktoré spolu tvoria priestorovú kresbu. Jednotlivé šatky je možné nosiť alebo si ich nechať zarámovať.

„Dizajn na jednej z nich hravo odkazuje na Júliusa Kollera, presláveného konceptuálneho umelca, ktorého časť tvorby sa priamo vzťahuje k jeho piešťanskému rodisku,“ uzatvára Linda Blahová a odporúča aj návštevu výstavy Futurologická kultúrna situácia (U.F.O.) v Piešťanskej výstavnej sieni Fontána.

Text a foto: Martin Palkovič