Balneologické múzeum pozýva na jedinečnú výstavu modelov lietadiel

Tematická výstava modelov je zameraná na leteckú techniku, používanú slovenskými pilotmi v období 2. svetovej vojny. Zachytáva modely lietadiel všetkých bojísk, v ktorých sa zúčastňovali slovenskí piloti, od východného frontu až po letecké bitky západnej Európy.

Samozrejmosťou je aj prehľad letectva na území Slovenska od jeho vzniku v roku 1939, vojnu s Maďarskom, napadnutie Poľska, ťaženie proti ZSSR, leteckú obranu pred spojeneckými náletmi, cez obdobie SNP až do obnovenia Československa v roku 1945. Na výstave je možné vidieť takmer 170 špičkovo vypracovaných modelov lietadiel, verne vyhotovených podľa historických prameňov a fotografií. Unikátom je letecký hangár z letiska Tri Duby či palubná doska lietadla Messerschmitt Bf 109.

Výstavu modelov dopĺňa takmer 200 fotografií a podrobné sprievodné texty a profily pilotov. Súčasťou výstavy je aj 70 autentických dobových artefaktov ako napr. trosky z lietadiel, letecké kukly, kyslíková nádrž, listy z vrtúľ lietadla Aero a lietadla Liberator, kombinéza pilotov Luftwaffe, používaná aj našimi pilotmi, plech z lietadla Otta Smika a i.

V rámci výstavy je možné si pozrieť aj videá z leteckého simulátora, zobrazujúce skutočné vzdušné súboje slovenských pilotov. Výstava je spojená s hlasovaním za najkrajší model lietadla. Odovzdané hlasy budú zaradené do losovania o vecnú cenu – stavebnicu modelu lietadla od firmy Eduard. Výstava je zrealizovaná v spolupráci Balneologického múzea Imricha Wintera, o.z. Štefánikovo krídlo a Virtuálnej letky 13.

Túto unikátnu výstavu si môžete pozrieť vo výstavných priestoroch Balneologického múzea Imricha Wintera, Vila Liska, Štefánikova 1, Piešťany v pracovných dňoch od 8.00-12.00, 13.00-16.00 a v nedeľu od 13.00 do 17.00. Výstava potrvá do 26.11.2023.

 

 

Text: Tlačová správa – Balneologické múzeum I. Wintera

Foto: Jaroslav Halás, Balneologické múzeum Imricha Wintera