Legendárna Lúčnica prináša veľkolepý program v predpremiére v Dome umenia

Umelecký súbor Lúčnica vyráža na turné do 15 tich slovenských a českých miest. Uvedie celovečerný program Koločas, ktorý je prvou samostatnou premiérou od smrti profesora Štefana Nosáľa. Veľkolepú inscenáciu s podtitulom O sile lásky a obyčajov choreograficky pripravil bývalý sólista Lúčnice Michal Dudáš a je prvým zo série podujatí venovaných 75. výročiu, ktoré Lúčnica oslavuje v tomto roku.

Koločas prináša príbeh muža a ženy v kolobehu života a času vyrozprávaný v metaforách výročných obradov. V sprievode živého orchestra sa na javisku predstaví 45 členný tanečný súbor, spevácka skupina a aj spevacký zbor US Lúčnica,  ktorí tancom a spevom vytvárajú veľkolepé predstavenie.

„Tím, ktorý pripravil novú premiéru, je zohratý, vtipný, dôsledný a chce divákovi poskytnúť čo najväčší umelecký zážitok“ prezrádza umelecký riaditeľ Lúčnice Mikuláš Sivý. Autorom libreta, choreografom a režisérom je bývalý sólista a tanečný pedagóg Lúčnice Michal Dudáš, scénu pripravil Milan Ferenčík, kostýmy a masky Zuzana Drugová a Eva Farkašová Zálešaková. Autorom hudby je skladateľ, dirigent a inštrumentalista Róbert Faltus: „Som poctený , že sa Lúčnica pri tvorbe nového programu obrátila na mňa. S folklórom som vyrastal od úplného detstva, obaja moji rodičia boli sólisti v SĽUK-u. Aktuálne žijem a pôsobím v Španielsku, som veľmi rád, že som sa mohol takýmto spôsobom vrátiť ku svojim koreňom.“

Koločas je slovo, ktoré reprezentuje kolobeh života. Všetko niekde začína, všetko niekde končí. Tanečný príbeh je vyrozprávaný v metaforách výročných obradov. Program odráža stále živú, bohatú a rôznorodú slovenskú kultúru, naše zvyky a tradície ktoré boli a stále sú súčasťou našich každodenných životov. „Na  princípe  tanečného divadla ukazuje  ideály človeka, keď pomocou viery v magickú silu obradov dobro víťazí nad zlom a láska prekonáva smrť“ dodáva choreograf a režisér predstavenia Michal Dudáš

„Predpremiéra programu je plánovaná symbolicky na 1. mája. Presne v tento deň pred 75-timi rokmi vystúpila Lúčnica prvýkrát vo svojej  histórii na Slovenskej poľnohospodárskej výstave v Prahe. Sme radi, že aj s touto premiérou začneme v máji vystúpime v 15-tich slovenských mestách a následne ju slávnostne uvedieme aj v Slovenskom národnom divadle a Štátnom divadle v Košiciach.“ uzatvára generálny riaditeľ US Lúčnica Pavol Pilař.

Vstúpte do sveta obyčajov a tradícií  a nechajte sa unášať silným príbehom lásky.

Predpremiéra predstavenia Lúčnice sa uskutoční v pondelok 1.mája 2023 o 19:00 v Dome umenia Piešťany. Vstupenky na predstavenie sú dostupné online na stránke www.lucnica.sk a v pokladni Domu umenia Piešťany.

Zdroj: Tlačová správa US Lúčnica