Lávku pri Krajinskom moste chcú sprístupniť do konca marca

Osem mesiacov trvajúca rekonštrukcia sa blíži do finále. Po dokončení pochôdznej časti lávky pri Krajinskom moste by nič nemalo brániť jej otvoreniu. Dosky z kompozitného materiálu sú už osadené po celej dĺžke.

Pravdepodobne ešte tento mesiac sa chodci a cyklisti prejdú na opačný breh Váhu po lávke, ktorá je zatvorená od novembra 2019. Pôvodný termín dokončenia rekonštrukcie bol január 2021, v nedávno podpísanom dodatku k zmluve je uvedený 28. apríl, ale lávku by mali otvoriť približne o mesiac skôr. Presný termín zatiaľ nie je známy.

Poslanci na štvrtkovom (18. 3.) online rokovaní schválili zmeny mestského rozpočtu, medzi ktorými bolo aj dofinancovanie tohto projektu. K navýšeniu ceny o 21 percent mali výhrady. Pôvodná cena bola 608-tisíc eur, ale na základe troch dodatkov sa vyšplhala na 721-tisíc eur.

„Buď boli chyby v projekte, alebo boli zle zadané podklady pri verejnom obstarávaní, alebo nebolo pri podpise zmluvy myslené na všetko,“ povedala v diskusii poslankyňa Iveta Babičová.

Primátor Peter Jančovič argumentoval nutnosťou realizovať aj práce, o ktorých pred začiatkom rekonštrukcie kompetentní nevedeli: „Nikto nemôže vedieť, že statické nosné prvky budú narušené vo väčšom rozsahu. Tých prvkov tam bolo odhnitých oveľa viac. Ak ich bolo potrebné vymeniť viac, museli sme to urobiť.“

Na základe požiadavky Služieb mesta Piešťany bol nad rámec pôvodne plánovaných prác vymenený kábel verejného osvetlenia. Trnavská vodárenská spoločnosť žiadala podľa primátora opravu izolácie potrubia, keďže prispela sumou 200-tisíc eur, nemohli jej nevyhovieť. Rovnakú sumu poskytol radnici aj Trnavský samosprávny kraj, po 50-tisíc eur pridali Slovenský plynárenský priemysel a Slovak Telekom.

Pracovníci firmy Lumiza, ktorá vyhrala verejné obstarávanie na tejto projekt, počas uplynulého týždňa osadili po celej dĺžke lávky dosky z kompozitného materiálu zloženého zo sklených vlákien a živice.

Pôvodne mal byť na pôchôdznu časť použitý liaty asfalt, ale nakoniec vybrali kompozitný materiál, ktorý je približne o tretinu ľahší. Liaty asfalt po celej dĺžke lávky by vážil skoro 100 ton. Podľa tretieho dodatku k zmluve stáli dosky z kompozitného materiálu o približne 54-tisíc eur viac.

„Verím, že do konca marca bude lávka kompletne hotová,“ uviedol primátor Peter Jančovič v pondelok (15. 3.) pre Rádio Regina. Lumiza cez sociálnu sieť facebook v piatok (19. 3.) informovala, že kratšia časť je už dokončená. Dosky z kompozitu sú aktuálne osadené aj na dlhšej časti.

Text a foto: Martin Palkovič