Ľadová plocha v centre je pripravená, čaká na chladné počasie

Na tvorbu ľadu je potrebná teplota vzduchu pod 3°C. V najbližších dňoch sa bude podľa dlhodobej predpovede pohybovať okolo tejto úrovne, ale budúci týždeň sa má opäť otepliť. Korčuľovanie na Winterovej ulici preto zrejme začne až pred Vianocami.

Konštrukcia pre umelú ľadovú plochu stojí na svojom tradičnom mieste v centre. V tejto sezóne majú Služby mesta Piešťany (SMP) na jej prevádzku v rozpočte vyhradených 11 360 eur. Počet dní, počas ktorých ju budú môcť korčuliari využívať, závisí najmä od počasia.

„Zariadenie, ktoré máme k dispozícii, môžeme použiť na tvorbu nového ľadu pri teplote do plus 3°C. Až keď je ľad hotový v hrúbke asi 10 cm, je možné ho využívať na korčuľovanie pri teplote vzduchu 6-7°C,“ informoval Ľubomír Pekarovič zo Služieb mesta Piešťany.

Za priaznivých klimatických podmienok trvá zhotovenie ľadu asi týždeň a to pri nepretržitej službe pracovníkov SMP. Od počasia závisí aj ukončenie prevádzky ľadovej plochy. Zvyčajne to býva na prelome februára a marca. Počas poslednej, mimoriadne teplej zimy, sa mohli ľudia na ľadovej ploche korčuľovať 61 dní.

Tento rok tam pripravujú mimoriadny program organizátori Vianočných trhov v spolupráci s hokejovým klubom ŠHK 37 Piešťany.

Text a foto: Martin Palkovič