Ladislavovi Bačíkovi udelia čestné občianstvo in memoriam

Mesto Piešťany si uctí pamiatku nedávno zosnulého reprezentanta v plávaní, ktorý sa zúčastnil dvoch olympiád. Udelenie čestného občianstva mesta sa uskutoční v utorok 8. novembra o 15.00 h v budove mestského úradu.

Čestné občianstvo mesta Piešťany udeľuje mestské zastupiteľstvo ľuďom, ktorí sa obzvlášť významným spôsobom zaslúžili o rozvoj a zveľadenie mesta, ochranu jeho záujmov a šírenie jeho dobrého mena vo svete, alebo ktorí obohatili ľudské poznanie vynikajúcimi tvorivými výkonmi.

V minulosti získali toto ocenenie Ľudovít Winter, Eugen Suchoň, Martina Moravcová, Dušan Dušek a ďalší.

Ladislav Bačík reprezentoval Československo na Olympijských hrách v Helsinkách (1952) a v Melbourne (1956). Športoví novinári ho v roku 1955 vyhlásili za najlepšieho športovca Slovenska.

Okrem plávania sa venoval vodnému pólu, v ktorom bol jednotkou v Československu a patril medzi najobávanejších strelcov v lige i reprezentácii. Jeho zásluhou získali Piešťany v roku 1965 majstrovský titul ČSSR.

Svoju vodnopólovú kariéru ukončil až vo veku 44 rokov a pokračoval ako plavecký a vodnopólový tréner, ktorý vychoval množstvo úspešných plavcov a pólistov.

Ladislav Bačík zomrel v januári 2016 vo veku 82 rokov.

Text: Martin Palkovič Zdroj: piestany.sk