Kvalita nad kvantitou, alebo ako nakupovať v dobe, keď vládne ekológia

O ekologickom nakupovaní sa hovorí stále častejšie. Snahou spotrebiteľov a firiem je čím najmenej zaťažiť životné prostredie a tým ho ochrániť. Snažia sa upozorniť na to, že nie všetko, čo kupujeme, skutočne potrebujeme. Pri ekologickom nakupovaní platí, že menej je viac. Najmä, keď sa zameriate na kvalitu a množstvo odsuniete na druhú koľaj. Prečítajte si, ako nakupovať ekologicky.

Ekologické nakupovanie a jeho výhody

Pri ekologickom nakupovaní sa ľudia zameriavajú na nákup produktov s minimom obalových materiálov, nízkou uhlíkovou stopou, nízkou spotrebnou energiou, dlhou trvácnosťou a z udržateľných zdrojov. Ďalšou výhodou, ktorú pocítite takmer okamžite, sú ušetrené peniaze. Nakúpite len to, čo skutočne potrebujete a za obal zbytočne neplatíte.

Nenechajte sa zviesť cenou

Nízke ceny v obchodoch vás každodenne presviedčajú o tom, že si môžete dovoliť viac. Viac toho, čo nepotrebujete. Kvalitné a nadčasové kúsky vám v šatníku vydržia dlhšie a moderné budú stále. Jedno kvalitné pánske pyžamo mužom vydrží roky. V prípade pyžama sa móda nemení. Nové pyžamo každý mesiac z neho nového človeka neurobí.

V skutočnosti pravidelne nosíte len to oblečenie, v ktorom sa cítite najlepšie. Paretovo pravidlo, alebo tiež pravidlo 80/20 hovorí, že napríklad 80% zisku pochádza len z 20% produktov. Uplatniť sa dá aj v prípade toho, čo nosíte. Pravidelne si oblečiete len 20% z toho, čo v šatníku skrývate.

Odpad vytvárame na každom kroku

Produkujeme nadmerný odpad. Hovorí sa o tom z každej strany. Je ho tak veľa, že príroda si s ním nedokáže poradiť a poriadne ju to zaťažuje. Spotrebitelia tlačia na značky, aby zlepšili procesy výroby a najmä nepriaznivé pracovné podmienky zamestnancov. Ekologické nakupovanie nie je len jednorazovou záležitosťou. Ide o zmenu životného štýlu na viacerých úrovniach.

Filozofia zero waste

Obchody založené na filozofii ekologického nakupovania sú označené výrazom zero waste, čiže nulový odpad. Do obchodu si prinesiete vlastné vrecká a nádoby, do ktorých vám v bezobalovom obchode tovar navážia a zabalia. Obaly neslúžia len na jednorazové použitie. Na ďalší nákup sa s nimi vrátite opäť. Nákup si odneste v textilnej nákupnej taške. Použiť ju môžete v každom obchode. Stále novú nepotrebujete. Bez problémov ich poskladáte do každej kabelky. Na to, aby sa obchodná značka a ich produkty mohli pochváliť ekologickým označením, musia spĺňať prísne kritériá.

 

Nie je to len o nákupe potravín

Ekologické nakupovanie nemusíte uplatňovať len pri nakupovaní potravín a oblečenia. Kvalitné elektrospotrebiče vám v domácnosti tiež vydržia dlhšie. Overte si, akú ekologickú stopu za sebou produkt, do ktorého ste sa rozhodli investovať, zanecháva. Ovplyvňuje ich spôsob výroby produktov, ich spracovania a prepravy. Uprednostňujte lokálnych dodávateľov. Uhlíková stopa bude nižšia.

Dajte veciam druhú šancu

Recyklujte. Veciam, ktoré už doma máte, môžete dať nový nádych. Oblečeniu, aj nábytku. Spojte viac „nepotrebných“ kúskov a vytvorte si originál, ktorý inde nenájdete. Na obale každého výrobku by mala byť uvedená informácia o tom, z čoho je vyrobený a ako ho môžete ďalej využiť.

(Reklamná článok)