Kotlebov kandidát rozbehol petíciu za odvolanie primátora

Vladimír Šišovský na zasadnutí mestského zastupiteľstva ohlásil, že začína zbierať podpisy pod výzvu na odstúpenie primátora Miloša Tamajku. Dôchodca, ktorý ide do parlamentných volieb na kandidátke Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko, stál aj za iniciatívou na zníženie nájmu v obradných miestnostiach na tunajších cintorínoch.

Výzvu na odstúpenie primátora a jeho zástupcu Vladimír Šišovský na včerajšom zastupiteľstve zdôvodnil nenaplnenými predvolebnými sľubmi Miloša Tamajku. Primátor podľa jeho slov stojí za rozkladom mestského úradu aj za doteraz trvajúcim rozpočtovým provizóriom.

„Plavci a pólistu nemajú priestor na zimný tréning, rokovanie s investorom na výstavbu akvaparku je v rovine nenaplnených sľubov,“ menoval ďalšie svoje výhrady Vladimír Šišovský.

Primátor ich odmietol s tým, že je zatiaľ iba na začiatku svojho volebného obdobia.

Vladimír Šišovský chce vyzbierať aspoň 5-tisíc podpisov. Starostu alebo primátora je však podľa platnej legislatívy možné odvolať iba referendom. Pod petíciou za jeho vyhlásenie musí byť podpísaných 30% oprávnených voličov. V Piešťanoch je preto na úspech podobnej petície treba najmenej 7 545 platných podpisov.

Až potom by nasledovalo referendum o odvolaní primátora, ktorého by sa muselo zúčastniť aspoň 50% oprávnených voličov. V posledných komunálnych voľbách prišlo k urnám iba 36% z nich.
Okrem toho výzva Vladimíra Šišovského neobsahuje text, ktorý pre podobné prípady odporúča napríklad Via Iuris a nežiada od zastupiteľstva zvolanie referenda.

Primátor Miloš Tamajka preto nemusí a s veľkou pravdepodobnosťou ani nebude túto iniciatívu rešpektovať.

Text a archívne foto: Martin Palkovič