Koronavírus hlásia aj v Hornej Strede, Piešťany z mapy vypadli

Starostovi Hornej Stredy hygienici potvrdili, že jeden z obyvateľov mal pozitívny test na koronavírus Covid-19. V mape výskytu tohto ochorenia sa obec, s ktorou susedia Piešťany, aktuálne nenachádza. Vypadlo z nej aj kúpeľné mesto.


AKTUALIZOVANÉ 27. marca o 16.00 h: V piatok ráno rezort zdravotníctva informoval o dvoch prípadoch nového koronavírusu v okrese Piešťany. Na mape Národného centra zdravotníckych informácií pribudla aj obec Horná Streda: https://www.zpiestan.sk/spravy/koronavirus-v-okrese-piestany-su-dva-pripady-pred-nemocnicou-ma-byt-odberne-miesto/


Prehľad potvrdených prípadov nového koronavírusu, ktorý zverejňuje Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI), nie je jednoznačný.

V utorok ministerstvo zdravotníctva informovalo, že ochorenie potvrdili aj u ženy z piešťanského okresu, ktorú testovali vo Fakultnej nemocnici Trnava. Na mape výskytu koronavírusu sa krátko potom objavilo aj mesto Piešťany, ale dnes z nej zmizlo.

K 26. marcu ochorenie podľa údajov z tejto mapy neidentifikovali v žiadnej z obcí piešťanského okresu.

Nie je v nej zaznačená ani Horná Streda. Tamojšiemu starostovi Ľubomírovi Krajňanskému však Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trenčíne potvrdil, že jeden z obyvateľov mal pozitívny test.

„Osoba je izolovaná a nebola v styku so žiadnymi inými osobami,“ oznámila obec na svojej web stránke. „Viac informácií starostovi z RÚVZ nechceli poskytnúť s ohľadom na ochranu osobných údajov.“

Ľubomír Krajňanský vyzval občanov, aby dodržiavali všetky bezpečnostné opatrenia a pomohli tak zamedziť šíreniu vírusu. Starší obyvatelia majú možnosť využiť pomoc samosprávy so zabezpečením základných potravín.

Primátor Piešťan Peter Jančovič dnes potvrdil, že obce a mestá nedostávajú žiadne bližšie informácie o ľuďoch s pozitívnym testom na nový koronavírus pretože ide o osobné údaje. Aj piešťanská radnica preto vychádza z prehľadu zverejneného Národným centrom zdravotníckych informácií.

„Je možné to sledovať aj ruvztt.sk, kde sú uvedené údaje z Trnavského samosprávneho kraja, aktuálne je to päť osôb,“ dodal primátor.


Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trnave oznamuje, že v rámci svojej pôsobnosti (okresy Trnava, Hlohovec, Piešťany) ku dňu 25.3.2020 eviduje 5 osôb  s potvrdeným ochorením na COVID – 19  spôsobeným koronavírusom SARS-CoV-2.

Stručný popis potvrdených prípadov:

muž, KIGM Bratislava, národnosť – Holandsko, cestovateľská anamnéza – Holandsko
žena, FN Trnava,  cestovateľská anamnéza – Rakúsko
muž, Gabčíkovo, cestovateľská anamnéza – Španielsko
muž, domáca izolácia, cestovateľská anamnéza – ČR
žena, domáca izolácia, cestovateľská anamnéza – USA

Zdroj: ruvztt.sk


Text: Martin Palkovič Foto/Credit: CDC