Koronavírus: V okrese Piešťany sú dva prípady, pred nemocnicou má byť odberné miesto

Medzi takmer tisíckou ľudí, ktorých na ochorenie Covid-19 testovali včera na Slovensku, sú aj dvaja muži z okresu Piešťany. Národné centrum zdravotníckych informácií potvrdilo aj pozítívny prípad v obci Horná Streda.

Slovensko vo štvrtok 26. marca výrazne navýšilo počet ľudí, ktorí absolvovali testy na nový koronavírus. V celej krajine za tento deň pribudlo 43 pozitívnych nálezov. Dva z nich aj v okrese Piešťany. Uvádza to na svojej web stránke ministerstvo zdravotníctva. V oboch prípadoch ide o mužov.

Piešťany sú preto opäť na mape výskytu ochorenia Covid-19, ktorú zverejňuje Národné centrum zdravotníckych informácií. Pribudla tam aj susedná obec Horná Streda.

Počet testovaných sa má v nasledujúcich dňoch ešte zvýšiť. Štát umožní vykonávať testy aj v súkromných laboratóriách. Informovali o tom premiér Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí.

„Aby sme sa z tých 300 – 350 testovaní sa dostali v dohľadnej dobe na strop spoločných kapacít, to je dnes 2000, v horizonte týždňa približne 3000,“ uviedol premiér s tým, že do desiatich dní by to mohlo byť 4000 testov denne.

Odberné miesta majú byť zriadené pred každou nemocnicou. Vďaka nim majú byť chránení pacienti, bez podozrenia na toto ochorenie.

Minister zdravotníctva M. Krajčí povedal, že testovanie sa zameria najmä na ľudí nad 65 rokov, keďže sú najohrozenejšou skupinou obyvateľstva.

Ľudia v rizikovom veku so symptómami na ochorenie COVID-19 budú objednávaní na testovanie. V prípade, že by sa nemohli dostaviť na odberné miesto, príde k nim špeciálne vybavená sanitka.

Podrobnosti o zriadení a fungovaní odberného miesta pri piešťanskej Nemocnici A. Wintera sme sa dnes pokúšali zistiť od jej vedenia. Informácie zverejníme po ich obdržaní.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič