Komiks o formulách kreslil podľa záberov z ORF

Jediný farebný televízor v Piešťanoch mala Tesla, keď vysielali Formulu 1, zišlo sa v jedálni 300 ľudí. Peter Chudý aj na základe televíznych záberov ORF kreslil komiks pre časopis Elektrón.

Elektrárňa Piešťany sprístupnila výstavu Príbehy v bublinách, ktorá prezentuje to najlepšie zo slovenského komiksu 70. až 90. rokov minulého storočia. Neodmysliteľné miesto tam má samozrejme Piešťanec Jozef Schek Babušek. Otec legendárneho Jožinka, ktorý vychádzal v časopise Roháč, je považovaný za kráľa slovenského komiksu.

Ale talentovaných autorov bolo viac. Patrí medzi nich aj ďalší Piešťanec Peter Chudý (na titulnej snímke). Ako študent architektúry začal pracovať pre časopis Elektrón. Špecializoval sa na detailné kresby strojov a zariadení, ale neodmietol ani ponuku kresliť komiks Formula 1.

„Cieľom tohto seriálu bolo informovať deti a mládež o novinkách z vedy a techniky. O pretekároch, konštruktéroch a majiteľoch tímov, pretože tieto informácie v roku 1976 neboli,“ hovorí Peter Chudý a dodáva, že do jedálne piešťanskej Tesly chodilo sledovať Formulu 1 na jediný farebný televízor v Piešťanoch 300 ľudí.

Západné časopisy prinášali reportáže z pretekov s dvoj až trojtýždňovým oneskorením, tunajšie s dvojmesačným. Autor komiksu preto vychádzal z prenosov rakúskej verejnoprávnej televízie ORF, ktorú bolo možné v Piešťanoch pozerať.

„Slovenský komiks v ničom nezaostáva za zahraničným. Boli to rovnako zruční kresliari,“ hovorí kurátorka výstavy Ida Želinská a vyzdvihuje výpovednú hodnotu seriálu, ktorý pre časopis Elektrón pripravoval Peter Chudý.

Príbehy v bublinách je možné vidieť v Elektrárni Piešťany do 15. februára. Výstava je výnimočná aj tým, že komiks Formula 1 tam nájdete kompletný.

Text, foto a video: Martin Palkovič