Kolonádový most ešte nie je dokončený, už ho špatí nápis

Rekonštrukcia má byť podľa zmluvy hotová koncom leta, predstavitelia samosprávy hovoria, že si termíny strážia. Keďže stavba je uzatvorená iba čiastočne, prechádzajúci ľudia práce sledujú a hodnotia.

Na fasáde krytej časti Kolonádového mosta sa objavil nápis kritizujúci firmu, ktorá realizuje rekonštrukciu tejto národnej kultúrnej pamiatky.

Vo februári si okoloidúci všimli poškodenie nového náteru zábradlia, tento problém má byť riešený reklamáciou. O mesiac neskôr sa v službe Odkaz pre starostu objavilo upozornenie, že jednotlivé časti zábradlia sú osadené v nesprávnom poradí.

„Na Kolonádovom moste neustále prebieha rekonštrukcia, pravidelne sa konajú kontrolné dni, kde sú realizátori upozorňovaní na nedostatky. Okrem toho na stavbu dohliadajú aj odborní pracovníci Krajského pamiatkového úradu,“ reagovala na podnet radnica.

Z odpovede nie je zrejmé, či sú jednotlivé časti skutočne uložené v nesprávnom poradí. K náprave však doteraz neprišlo a zvláštny sklon zábradlia si môže všimnúť každý, kto prechádza okolo.

Podľa vyjadrenia primátora Petra Jančoviča z utorkového zasadnutia mestského zastupiteľstva, si radnica termíny stavebných prác stráži. Podľa zmluvy majú trvať 15 mesiacov, začali v júni minulého roka. „Všetkým nám to pripadá siahodlhé, aj ja by som ho už rád videl hotový, dlhé termíny súvisia s tým, že je to národná kultúrna pamiatka,“ povedal primátor.

Prednostka mestského úradu Denisa Bartošová doplnila, že v rozpočte sú peniaze vyhradené aj na úpravu interiérov, v ktorých budú galerijné priestory a informačné centrum s virtuálnou prehliadkou. Aktuálne už podľa jej slov riešia detaily: „Robíme všetko preto, aby sme k termínu odovzdania Kolonádového mosta mali aj tieto veci vyriešené.“

Oprava Kolonádového mosta začala 12. júna 2019 a podľa zmluvy má trvať 15 mesiacov.

Text a foto: Martin Palkovič