Kolonádový most chcú opraviť kompletne

Radnica predkladá na rokovanie mestskej rady návrh na zmeny v rozpočte, ktoré okrem iného počítajú s úverom 776-tisíc eur na rekonštrukciu Kolonádového mosta. Stavebné práce by mohli začať už v tomto roku.

Celková výška predpokladaných nákladov na opravu národnej kultúrnej pamiatky, ktorá spája centrum Piešťan s Kúpeľným ostrovom, presahuje 1,7 mil. eur. Ešte bývalé vedenie radnice sa uchádzalo o dotáciu od ministerstva kultúry. Koncom minulého roka prišla správa, že Piešťany získali 950-tisíc eur. Chýbajúce peniaze musia hľadať inde.

Podľa materiálu predloženého na rokovanie mestskej rady, by mohol pomôcť úver. Ten už má samospráva bankou schválený, v minulom roku ho však v plnej výške nevyčerpala. S použitým týchto finančných prostriedkov na kompletnú rekonštrukciu Kolonádového mosta musia súhlasiť poslanci. O návrhu budú rokovať vo štvrtok 11. apríla.

Projekt, s ktorým sa Piešťany o dotáciu od ministerstva kultúry uchádzali, okrem iného rieši nápravu porúch mostnej konštrukcie. Tie ovplyvňujú bezpečnosť, spoľahlivosť aj vzhľad stavby.

„Predmetom projektu je tiež rekonštrukcia priestorov predajní, likvidácia súčasného disproporčného stavu priestoru, obnova obvodového plášťa, výmena strešnej krytiny, výmena a výplň otvorových konštrukcií, nové technické a konštrukčné zabezpečenie miestností a interiérové vybavenie,“ uvádza mestský úrad v dôvodovej správe k žiadosti o dotáciu z októbra 2017.

Minulý rok prebehlo verejné obstarávanie dodávateľa stavebných prác, do ktorého sa prihlásila jediná firma – Swietelsky Slovakia. Zmluva s ňou zatiaľ nebola zverejnená.

Podľa informácie, ktorú radnica publikovala na Facebooku pri príležitosti návštevy predsedov parlamentov krajín V4 a Beneluxu, začne rekonštrukcia v tomto roku. Už 11. mája osadia na moste sochu Ľudovíta Wintera.

V prípade kompletnej realizácie spomínaného projektu budú terajšie predajne nahradené informačným centrom a galerijnými priestormi. Za sochou Barlolámača vznikne pitný pavilón, ktorý bol aj v pôvodnom návrhu architekta Emila Belluša.

Jeho funkcionalistické dielo sa minulý rok umiestnilo na šiestej priečke v ankete České a slovenské stavby storočia 1918 – 2018. Táto piešťanská stavba dokonca predbehla slávnu brnenskú Vilu Tugendhat, ktorá je zaradená na zoznam Svetového dedičstva UNESCO.

Kolonádový most vznikol na objednávku Ľudovíta Wintera v rokoch 1931 – 1933 a nahradil drevený most, ktorý stál na rovnakom mieste. Jeho neodmysliteľnou súčasťou je socha Barlolámača aj kópie leptov Martina Benku.

Tie v apríli 1945 zachránil technický riaditeľ kúpeľov Filip Hanic, krátko predtým ako most zničila ustupujúca nemecká armáda. Zaujímavosťou je, že prvej detonácii odolal. Podľa mestského kronikára použili nemeckí vojaci slabú nálož. Druhý výbuch už poškodil aj okolité vily.

Už 29. augusta toho istého roku, pri oslave prvého výročia Slovenského národného povstania, Piešťancom slúžila drevená lávka. Túto lávku využívali ľudia ešte deväť rokov, kým ju inou drevenou konštrukciou nenahradila armáda. Kolonádový most opravili v roku 1956 a odvtedy neprešiel výraznejšou rekonštrukciou.

Text: Martin Palkovič Historické fotografie: Jozef Rohoň