Kolonádový most je medzi najlepšími stavbami storočia

Funkcionalistické dielo architekta Emila Belluša získalo šiestu priečku v rebríčku České a slovenské stavby storočia 1918 – 2018. Jeho autor uspel hneď dvakrát.

V súťaži, ktorú vyhlásili komory stavebných inžinierov v Českej republike a na Slovensku bodoval Kolonádový most, ale aj ďalšia stavba Emila Belluša. Vodárenskej veži v Trnave priradili hlasujúci 15. miesto.

O najlepších stavbách rozhodovala verejnosť prostredníctvom internetového hlasovania. Zo slovenských bolo najúspešnejšie kúpalisko Zelená žaba v Trenčianskych Tepliciach. V spoločnom rebríčku skončilo tretie za vysielačom Ještěd a Masarykovým zdymadlom Střekov.

Šiestu priečku obsadil Kolonádový most, ktorý patrí k vrcholom funkcionalistickej architektúry na Slovensku a je národnou kultúrnou pamiatkou. Táto piešťanská stavba dokonca predbehla slávnu brnenskú Vilu Tugendhat, ktorá je zaradená na zoznam Svetového dedičstva UNESCO.

Kolonádový most by si nepochybne zápis do tohto zoznamu taktiež zaslúžil. Aktuálne je v zlom stave a už roky márne čaká na rekonštrukciu.

Vznikol na objednávku Ľudovíta Wintera v rokoch 1931 – 1933 podľa návrhu mladého architekta Emila Belluša. Práve jemu bude venované podujatie Deň architektúry 2018, ktoré sa uskutoční 29. a 30. septembra.

Tradičný cyklovýlet za kvalitnou architektúrou štartuje v sobotu 29. septembra o 14.00 h pri soche Barlolámača.

Účastníci nedeľnej „detskej“ vychádzky sa stretnú 30. septembra o 10.00 h na rovnakom mieste, ale pozrú si aj ďalšiu dôležitú stavbu Emila Belluša – budovu pošty Piešťany 1.

„Namiesto tradičných tvorivých dielní sme tento raz na nedeľu pripravili pre deti vychádzku s názvom Emil v meste. Vďaka dotácii od radnice vznikali pracovné listy, ktoré ilustrovala piešťanská výtvarníčka Alica Kucharovič. Prostredníctvom nich deti hravou formou spoznajú diela architekta Belluša,“ povedala spoluorganizátorka Dňa architektúry Eva Rohoňová.

Bodkou za celým podujatím bude nedeľné premietanie v klube ŽiWell. Začína o 17.00 h a na programe je poľský film Bloky o výstavbe obrích bytových komplexov, ktoré vznikali pod prísnym dohľadom komunistickej strany.

Text a foto: Martin Palkovič