Kino Fontána bude premietať online

Sledovaním filmov, ktoré má v programe konkrétne regionálne kino, prispejú filmoví fanúšikovia k udržaniu jeho prevádzky v mimoriadne ťažkých časoch. K projektu bratislavského Kina Lumiére sa pripojilo aj Kino Fontána, ktoré dnes prostredníctvom facebookovej udalosti predstavilo svoj online program na najbližšie dni.

Fontána otvára svoju virtuálnu kinosálu v utorok 27. októbra a online bude premietať až do odvolania protiepidemických opatrení, ktoré neumožňujú ľuďom kiná navštevovať.

Filmové predstavenia projektu Kino doma sa začínajú ako live stream v presne určený čas. Na rozdiel od video on demand služieb diváci nemôžu film zastaviť alebo dopozerať v iný deň. Podobne ako v kine absolvujú predstavenie v stanovenom čase. Súčasťou online premietania je čet s ostatnými divákmi, do ktorého sa môžu, ale nemusia zapojiť.

Mestské kultúrne stredisko Piešťany spúšťa online premietanie v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom a bratislavským Kinom Lumiére. Ako prvá je na programe česko-slovenská rozprávka Hodinárov učeň. Ďalej bude Kino Fontána online premietať filmy ako napríklad Proxima, Amnestie, Raj na zemi a Punk je hneď. Podrobný program nájdete na jeho web stránke.

Začarovaný kruh

Kino Fontána počas prvej vlny pandémie nepremietalo od 9. marca na základe rozhodnutia Krízového štábu mesta Piešťany. Diváci sa mohli do sály vrátiť až 1. júna. Na programe bol film V sieti.

„V tej dobe platné hygienické podmienky umožňovali vpustiť do sály maximálne 50 osôb, čo sa nám aj podarilo naplniť a tak sme film pre veľký záujem reprízovali. Je treba ale povedať, že tento film bol už od začiatku roka dávaný do pozornosti a reklamovaný pre jeho aktuálnosť, spracovanie a veľmi dobré recenzie. Čiže začiatok bol dobrý, potom postupne záujem o návštevu kina upadal a na konci júna sme sa dostali do čísel, ktoré boli  porovnateľné s celkovými výsledkami za prvé tri mesiace predošlého roka,“ hovorí vedúci Kina Fontána Jozef Valachovič.

Podľa jeho názoru bola nízka návštevnosť spôsobená aj obavami divákov zo stretávania sa s neznámymi ľuďmi. „Ale svoju podstatnú rolu tu zohral aj fakt, že ponuka filmov bola veľmi slabá a neustále sa posúvali premiéry na neskoršie termíny. V podstate to bol uzavretý kruh, keď silné a očakávané premiéry sa posúvali preto, lebo celková návštevnosť na Slovensku nespĺňala požiadavky majiteľov práv a nízka návštevnosť bola aj preto, lebo ponuka premiérových filmov bola veľmi slabá,“ dodáva J. Valachovič.

Na stále posúvanie termínov premiéry napríklad doplatili také tituly ako napríklad Tenet alebo Mulan.

„Na hlbší rozbor by to chcelo trochu viac času, ten celkový prepad v návštevnosti za prvý polrok u nás predstavuje viac ako štyri mesiace. A to sme rok začali Sviňou a tá lámala rekordy. Vyzeralo to po auguste a prvej polovičky septembra, že sa pomaličky vraciame do dobrých čísiel. Sčasti k tomu prispelo aj otvorenie Prírodného kina. Potom sa  však celková hygienická situácia po dovolenkách zhoršila a na to citlivo zareagovala aj návštevnosť filmových predstavení,“ uzavrel vedúci Kina Fontána.

Text: Martin Palkovič Zdroj: FB/Kino Fontána