Kevanova stovka pripomenie zakladateľa otužovania v Piešťanoch

Pri príležitosti nedožitých 96. narodenín Karola Kevana sa v nedeľu 16. februára uskutoční tradičné plávanie vo Váhu s názvom Kevanova stovka. Zaplávať si alebo prísť povzbudiť otužilcov môžete o 14.00 h na nábreží pri hoteli Magnólia.

Karol Kevan bol vždy športovec. Svoj voľný čas venoval behu, neskôr pridal aj otužovanie. Aj manželku Annu, Anitu, ako ju volal, si našiel na atletickej dráhe. Svoj život prežil ako riaditeľ prevádzky civilného letiska v Piešťanoch a neskôr ako letecký inštruktor dispečerov. Ovládal päť cudzích jazykov a stále sa vzdelával a svoje skúsenosti odovzdával ďalej.

Ako 40-ročný sa stavil, že na svoje 41. narodeniny (13. februára) bude plávať vo Váhu. Stávku za 100 korún vyhral a odvtedy plával vo Váhu v zime aj v lete.

„Nikdy som o neho nemala strach. Ani keď plával medzi kryhami sám. Plával v zime aj štyrikrát do týždňa,“ spomína manželka Anna.

Karol Kevan bol aj majster reiky, od svojich 56 rokov aj vegetarián. Bol vzorom pre mnohých otužilcov. Viac ako 30 rokov plával sám. Venoval sa i joge. Trikrát absolvoval Košický maratón.

„V roku 1982 sme spolu zajazdili  tretiu disciplínu 200 km na prvom zo Železných mužov. Dovtedy som ho stretával ako bežca, či bežkára na lyžiach, samozrejme aj cez zimu iba v plavkách,“ spomína Martin Valo, ktorý organizuje plávanie otužilcov v Piešťanoch.

Túžil sa dožiť 100 rokov a napísať knihu o zdravom spôsobe života. Preto aj na jeho počesť Klub otužilcov v Piešťanoch organizoval na jeho narodeniny otužilecké podujatie Kevanova stovka, na ktorom sa, pokiaľ mu to zdravie dovolilo, aj zúčastňoval. Žiaľ, kolízia na bicykli a následne dve operácie kĺbov mu neumožňovali aktívnu chôdzu. Zanechal nám veľký úsmev a športové výkony. Veľmi spropagoval otužilecké plávanie.

Text: Tlačová správa – Kevanova stovka Archívne foto: Martin Palkovič