Katarínka oslávi 400 rokov od založenia

Počas dňa otvorených dverí si návštevníci bývalého kláštora užijú historické divadlo, tvorivé dielne aj občerstvenie. Podujatie sa uskutoční vo štvrtok 5. júla 2018 na sviatok Cyrila a Metoda.

„Keďže tento rok oslavujeme i krásne výročie – 400 rokov od založenia kláštora – pripravujeme výnimočný program, v rámci ktorého chceme ukázať Katarínku v inom svetle a pripraviť pre všetkých návštevníkov niečo, čo ešte nezažili,“ sľubujú organizátori podujatia. Podrobný program zverejnili na web stránke katarinka.sk.

Súčasťou programu bude svätá omša o 11:00 h, občerstvenie, historické divadlo, tvorivé dielne pre deti ako i možnosť preniesť sa prostredníctvom zaujímavých aktivít do 17. storočia a zakúsiť tak históriu.

Kostol a kláštor svätej Kataríny neďaleko obce Dechtice bol františkánmi založený v roku 1618 na mieste, kde sa podľa legendy zjavovala svätá Katarína Alexandrijská mladému grófovi a pustovníkovi Jánovi Apponyimu.

Katarínka sa stala pútnickým miestom, prichádzali tam ľudia zo širokého okolia a často ich viedol trnavský arcibiskup. Kláštor bol niekoľkokrát poškodený tureckými nájazdmi, ale vždy ho opravili.

V súvislosti s jozefínskymi reformami bol v roku 1786 zrušený.

Zdroj: katarinka.sk, wikipedia.org