Kaštieľ v Moravanoch: Úrady nič nezmôžu, angažujú sa aktivisti

Dobrovoľníci chcú vyčistiť priľahlý lesopark, ak ich bude viac, presunú sa aj do interiéru kultúrnej pamiatky. Tá je po viacročnom nezáujme majiteľa v dezolátnom stave.

Podujatie dostalo názov O päť minút 12. Uskutoční sa v sobotu 11. apríla, začiatok je o 10.00 h. Vo štvrtok 9. apríla organizátori oznámili, že podujatie je odložené. O náhradnom termíne budeme informovať. Podľa organizátorov už s upratovaním parku začala obec, ich iniciatívu preto uvítal starosta Peter Hulman, ktorý prisľúbil pomoc. Počas akcie budú tiež natáčať dokument o kaštieli, účastníci preto môžu filmárom povedať svoj názor.


Udalosť nájdete aj na Facebooku


Na sociálnej sieti tiež vnikla komunita, ktorá zhromažďuje fotografie, videá, články a informácie o kaštieli v Moravanoch nad Váhom. Funguje v rámci bakalárskej práce študentky Animácie výtvarného umenia na Trnavskej univerzite. Chce združovať ľudí, ktorým nie je ľahostajný osud tejto národnej kultúrnej pamiatky.

Tú už približne od roku 2006 ničia vandali. Vtedy ju od Slovenského fondu výtvarných umení kúpila firma blízka niekdajšiemu primátorovi Piešťan Ivanovi Mrázikovi. Onedlho ju získali podnikatelia zo Slovinska. Naše úrady odvtedy nemajú na majiteľov takmer žiadny vplyv. Pamiatka dlho chátra – pred pár rokmi ešte slúžila umelcom, dnes je z nej takmer ruina.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič Zdroj: Facebook

Inzercia