Kaštieľ v Moravanoch pozýva na festival Nasuti

Nasuti je festival súčasného umenia so zameraním na ekológiu a udržateľnosť. Prepája kreativitu, umenie, dizajn, inovácie a ekologické myslenie. Jeho program pozostáva z prednášok, diskusií, workshopov pre deti a dospelých v prítomnosti súčasného umenia v rôznych formách (performance, objekt, inštalácia, dizajn a.i.).

Cieľom festivalu je zvýšiť povedomie o aktuálnych environmentálnych problémoch a riešeniach. Jeho štvrtý ročník sa koná 18. septembra 2021 v kaštieli v Moravanoch nad Váhom, ktorý je v súčasnosti v procese premeny na živé kultúrne centrum.

Festival Nasuti je každý rok venovaný inej téme. Pre rok 2021 organizátori vybrali komplexný fenomén zastrešený pojmom tma.

Na festivale budú umeleckú tvorbu reprezentovať Mads Floor Andersen, András Cséfálvay, Jonáš Gruska, Kata Mach, Lucia Papčová, Miro Tóth, Rudolf Sikora, Samčo brat dážďoviek a ďalší.  Návštevníkov čaká Pozorovanie hviezd s Karolom Petríkom z Hvezdárne a planetária M. R. Štefánika a premietanie filmu o svetelnom znečistení Vo svetle noci s režisérom Matejom Pokom.

Tvorivé aktivity pre deti založené na poznávaní neviditeľného sveta bude viesť lektorka Linda Blahová. Deti budú okrem iného mať možnosť vyskúšať si aj unikátnu hmatovú hru Memonik od ocenenej dizajnérky Nikolety Györe Čeligovej.

PROGRAM

11:30 – 12:30
PREDNÁŠKA: Diana Klepoch Majdáková: Umenie v klimatickej kríze – ekologické myšlienky a apely v umení na Slovensku.

13.00 – 14.30
PREZENTÁCIA + DISKUSIA: Metaforické kontexty a esencie temnoty

16.15 – 17.00
FILM: Matej Pok: Vo svetle noci

Celosvetový problém svetelného znečistenia exponenciálne narastá každým rokom, zatiaľ však nemá reálne riešenie. Problém, ktorý negatívne ovplyvňuje život zvierat i rastlín, prácu astronómov, no najviac ovplyvňuje zdravie každého z nás. Svetelné znečistenie je ďaľším typom znečistenia planéty, no na rozdiel od plastového znečistenia alebo emisií CO2, nie je stredobodom pozornosti médií.

17.00 – 18.00
DISKUSIA: Svetelný smog
Karol Petrík, riaditeľ Hvezdárne a planetária M.R.Štefánika v Hlohovci
Matej Pok, Centrum vedecko-technických informácií SR, Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti
Moderuje: Tomáš Prokopčák, novinár

18.15 – 19.30
DISKUSIA: Udržateľná architektúra: energia a materiály
Nora Vranová, architektka, podpredsedníčka Slovenskej komory architektov, agenda udržateľnej architektúry, členka zdruzenia Manifest 2020 – oficiálny partner Nového európskeho Bauhausu na Slovensku
Maroš Schmidt, dizajnér, riaditeľ Slovenského centra dizajnu, spoluzakladateľ Knižnice materiálov LOMA
Moderuje: Zuzana Duchová, kurátorka.

Ďalšie podrobnosti po podujatí sú zverejnené na jeho web stránke

Zdroj: FB/Nasuti festival