Kaštieľ Moravany dostane od ministerstva kultúry 700-tisíc eur

Dotácia poslúži na opravu renesančného Kaštieľa v Moravanoch nad Váhom s predpokladanými nákladmi 1,12 mil. eur.

Rozsiahla rekonštrukcia pamiatky, ktorá sa začala pred štyrmi rokmi vďaka novým majiteľom, bude pokračovať aj v nasledujúcom období. S finančnou podporou ministerstva kultúry sa obnovy dočkajú južná, východná a západná fasáda. Na časti objektu vymenia strešnú krytinu a reštaurované budú klenby v kaplnke i schodiskové stupne.

Ministerstvo informovalo o prerozdelení viac ako 4 mil. eur pre sedem národných kultúrnych pamiatok už v lete. V pondelok 20. decembra bola zverejnená zmluva medzi rezortom kultúry a občianskym združením Kaštieľ Moravany. Vyplýva z nej, že výška dotácie je 700-tisíc eur, pričom spolufinancovanie projektu z vlastných alebo iných zdrojov je najmenej vo výške 20 %. Občianske združenie teda bude musieť prispieť sumou 233 500 eur.

V polovici októbra sa začal proces verejného obstarávania dodávateľa komplexnej rekonštrukcie. Predpokladaná hodnota zákazky je 1,12 mil. eur bez DPH.

„Cieľom je prinavrátiť kaštieľu jeho pôvodnú funkciu, ktorú mal v minulosti, keď spadal pod Fond výtvarných umení. V rámci projektu sa buduje unikátne miesto na Slovensku, ktoré spojí výstavné priestory a rezidenčný priestor pre mladých umelcov; t.j.  ateliéry i možnosť ubytovania,“ uvádza ministerstvo kultúry v tlačovej správe k prerozdeleniu 4 mil. eur z dotačného programu Obnovme si svoj dom.

Majiteľmi Kaštieľa v Moravanoch nad Váhom sú od leta 2017 Petra a Róbert Vydrovci. Na začiatku nechali z areálu vyviezť desiatky nákladných áut odpadu. Vyčistili park aj interiér pamiatky, ktorú predtým obývali aj ľudia bez domova. Stav budovy bol podľa nových majiteľov šokujúci.

Napriek tomu avizovali, že tam vytvoria podmienky pre tvorbu a prezentovanie výtvarného umenia, architektúry a dizajnu. Tento prísľub postupne napĺňajú. Do kaštieľa sa vrátili maliarske sympózia, vďaka ktorým bol kedysi známy. Konalo sa tam tiež viacero výstav súčasného umenia s názvom Artrooms, ale aj festivaly Hradby samoty a Nasuti.

Revitalizáciou prešiel aj vzácny anglický park, v ktorom návštevníci nájdu umelecké inštalácie. V lete tam pribudlo aj osvetlenie, vďaka ktorému sa môžu konať nočné podujatia.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič