Jediný team slovenských športovcov  na najťažšom štafetovom závode sveta

Na majstrovstvách sveta extrémnych štafiet Dolomitenmann 2015 mala tento rok zastúpenie aj Slovenská republika. V sobotu 12. septembra si v rakúskom Lienzi v Dolomitoch zmeralo sily 120 štafiet z takmer 20 krajín sveta. Medzi tímy sa podarilo dostať aj slovenskému s názvom Slovak Elements (Slovenské živly).

Na 60 kilometrovej trati s prevýšením 6700 metrov celkovo si zmerali sily Piešťanec a výborný bežec Martin Vrábel, paraglidista Aleš Hrebík, kajakár Ján Šajbidor, obaja z Liptovského Mikuláša a piešťanský borec na horskom bicykli Braňo Sivák, víťaz tohtoročného Škoda Horal ultrabike maratónu.

Martin Vrábel, majster Slovenska v behu na sto kilometrov z roku 2015, ktorý pravidelne vyhráva horské maratóny a ultramaratóny, štartoval ako prvý zo štafety. Za podpory povzbudzujúcich divákov sa vydal priamo z hlavného námestia Lienzu (600 m nm) do nadmorskej výšky 2400 metrov. Trasa bola dlhá 12 kilometrov s úctihodným prevýšením 2000 metrov a popasoval sa s ňou za 1:45 minút.

Dolomitenmann_2015_1

Ako druhý štartoval paraglidista Aleš Hrebík, inštruktor paraglidingu a parašutizmu vo vzduchovom tuneli Hurricane Factory v Liptovskom Mikuláši, ktorý absolvoval dva prelety. Štafetu mu predal bežec na úbočí hory a po kilometrovom behu po skalách s padákom na chrbte ho čakal vzlet a oblet kuželu a medzipristátie v Moosalme, kde musel vybehnúť strmou zjazdovkou znovu s padákom na chrbte a preletieť do Lienzu.

IMG_5873

Štafetu odovzdal priamo na štadióne v Lienzi bikerovi Braňovi Sivákovi, ktorého na svojej 16 km trase čakal strmý kopec s 26 % sklonom a 10 km extrémny zjazd dolu po skalách, v lese, ale i na mokrej tráve na zjazdovke a cez hlboký potok.

IMG_5897

Posledný zo štafety sa vydal na trať kajakár Ján Šajbidor, bývalý majster sveta juniorov v K1, ktorého jazda medzi bránami začala brodením sa bez ľadovcovú rieku a skok zo 7-metrovej výšky do vody v kajaku. Po jazde medzi bránami a takmer celej trati v protiprúde, na konci bežal Janči takmer kilometer s pätnásťkilovým kajakom v ruke do cieľa, kde skončil úplne vyčerpaný.

Dolomitenmann_2015_4

Tím Slovak Elements získali 29. miesto medzi profesionálnymi tímami a boli by 20-ty medzi amatérmi. Trať zdolali za 5 hodín a 19 minút. Všetci sú radi, že sa nikomu nič nestalo a že neboli diskvalifikovaní, keďže každý rok diskvalifikujú pre nezdololanie trate a zranenia asi dvadsať tímov.

Šťastná bola aj manažérka tímu Janka Beňačková, ktorá riešila po pretekoch neoprávnenú diskvalifikáciu tímu, keďže sa nenašli vo výsledkoch. „Bolo to pekne nepríjemné, rozhodkyňa si pomýlila kajakárov a Jančimu Šajbidorovi neuznali prejdenie brány a tým pádom sme vo výsledkoch nefigurovali. Kým som sa vôbec dopátrala, prečo tam nie sme, trvalo asi dve hodiny. Potom som musela ešte zháňať šéfa pretekov a sekcie kajakárov, ktorí prišli riadne nasrdení z oslavy po pretekoch, ale nakoniec našu požiadavku uznali,“ vydýchla si.

Text a foto: JB

Inzercia