Jazzdivas predstaví ženy v džeze. Už tento víkend v La Musica a v Hudobnom pavilóne

Do Piešťan opäť zavítajú skvelé džezové speváčky a hudobníčky. Predstavia sa  na treťom ročníku festivalu Jazzdivas.sk – International Women´s Jazz Festival Piešťany  v dňoch 19. – 21. augusta 2022.

Hlavná myšlienka festivalu Jazzdivas.sk je predstavovať ženy v džeze. Podujatie je prvým ženským džezovým festivalom na Slovensku. Organizátorom je Agentúra BEBOP, v spolupráci s klubom LaMusica, Rezort Piešťany a MsKS Piešťany. Hlavný mediálny partner – Rádio Piešťany. Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, SOZA, Hudobný fond, Mesto Piešťany.

Prvý večer sa začína na terase v  La Musica v Piešťanoch 19. 8. 2022 koncertom vokálno-inštrumentálneho  zoskupenia Paper Moon Trio, ktoré od roku 2009  pôsobilo v orchestri  Bratislava Hot Serenaders pod názvom Serenaders Sisters.  Ako samostatné Paper Moon Trio vzniklo v roku 2013 a tvoria ho  Barbora Medeková (spev, ukulele), Juliana Šeregiová (spev, husle) a Andrea Kružliaková (spev, gitara).  V repertoári majú predovšetkým džezové skladby z 20. –  40. rokov.

V piatok 19. 8. 2022 sa predstaví aj speváčka Ester Wiesnerová s nemeckým klaviristom Julianom Moreenom. Ester Wiesnerová je medzinárodne aktívna hudobná skladateľka, speváčka, textárka a pedagogička. Šesť rokov sa jej činnosť sústredila v New Yorku a Bostone, no koncertné turné absolvovala aj v krajinách Ázie, Južnej Ameriky, Afriky a Európy. V roku 2020 bola Ester ocenená medailou jazzového skladateľa Gunthera Schullera v Bostone. K jej ďalším úspechom patrí napríklad zaradenie do rebríčka „30 pod 30“ časopisu Forbes (30 najúspešnejších Slovákov pod 30 rokov), alebo titul „Objav roka“ v súťaži Nové tváre slovenského jazzu. Ester Wiesnerová je absolventkou spevu a jazzovej kompozície na Berklee College of Music v Bostone.

Druhý festivalový deň – sobota 20.  augusta 2022 je určený pre širokú verejnosť v Hudobnom pavilóne v mestskom parku v Piešťanoch. Hlavnou myšlienkou festivalu je predstavovať džezové Divy aj tým, ktorí na džez do klubov nechodia, preto je toto podujatie pre divákov bez vstupného.

Ako prvá sa predstaví formácia NINA ROSA z Českej republiky. Jej frontmankou je speváčka a huslistka Nina Marinová. Študovala na Konzervatóriu Jaroslava Ježka v Prahe u huslistu Mária Illéša. Absolvovala stáž na Sibelius Academy v Helsinkách, ktorá jej otvorila jej vlastný  hudobný svet. NINA ROSA je pražské trio, ktoré založila slovenská speváčka a huslistka. So svojimi spoluhráčmi sa zoznámila počas štúdií na jazzovom konzervatóriu v Prahe –  sú to gitarista Antonín Dlapa a akordeonista  Michal Mihok.

V bloku Jazzdivas.sk zaspievajú výnimočné slovenské džezové speváčky Adriena Bartošová, Lucia Lužinská, Janka  Dekánková, Silvia  Josifoska,  Mirka  Kolštrómová. Všetky bude sprevádzať Gabo Jonáš trio.

Na nedeľu 21. augusta je naplánovaný sólový koncert Lucie Lužinskej. Začína sa o 17.00 h v Hudobnom pavilóne v mestskom parku. 

 

Adriena Bartošová  patrí k najrešpektovanejším speváckym, skladateľským i pedagogickým osobnostiam na slovenskej jazzovej scéne. Po skončení Fakulty riadenia na Vysokej škole ekonomickej a doktorandského štúdia na VŠMU sa aktívne venuje jazzu. V roku 1994 získala Cenu Ladislava Martoníka, ktorú udeľuje Slovenský hudobný fond za tvorbu a interpretáciu v oblasti slovenského jazzu. V roku 2020 vydala svoj dvanásty štúdiový album O smútku a radosti.

Lucia Lužinská, vyštudovala VŠMU odbor herectva a na Kunst Universität v rakúskom Grazi – odbor jazzový spev. Istý čas spievala v zahraničí (Japonsko, Škandinávia) V roku 2003 začala jej spolupráca s kapelou All Time Jazz. V roku 2005 nahrala svoje prvé CD – First take, potom nasledovali albumy (Un)covered, a CD  Zimná krajina, na ktorom si zaspievala aj duet s Milanom Lasicom. Vystúpila aj so spevákom Bobby Mc Ferinom ako hosť na jeho koncerte v Bratislave (2008).  Spolu s Borisom Čellárom (jej životným partnerom)  zrealizovali štyri ročníky interaktívneho vzdelávacieho projektu Jazz Goes to School. Je milovníčkou yogy a spieva aj nádherné mantry.

La Jana Dekánková, absolventka  Pedagogickej fakulty UK v Bratislave, odbor Didaktika hudby. Má ukončené dva cykly hry na husliach, ale najviac jej učaroval jazz. V roku 1999 založila a 10 rokov viedla Serenaders Sister, súčasť orchestra Hot Serenaders. Špecializuje sa na interpretáciu starého jazzu z obdobia 20. – 30. rokov. Od roku 2011 je speváčkou swingového orchestra Fats Jazz Band, ktorý založil klavírny virtuóz a multiinštrumentalista Ladislav Fančovič, jej životný partner. Okrem spievania je aj organizátorkou Golden Age Festivalu a Saxophobia Bratislava a iných podujatí.

Silvia Josifoská – najobľúbenejšia slovenská  bluesová speváčka. Niekoľko rokov po sebe získala ocenenie Blueswoman, ktoré udeľuje Slovenská bluesová spoločnosť. Svoju kariéru odštartovala už v deväťdesiatych rokoch a predstavila sa publiku na mnohých významných podujatiach na Slovensku, v Čechách, ale aj v zahraničí: Rakúsko, Taliansko, Rusko a Poľsko. V súčasnosti spieva  v projektoch „Silvia Josifoská Blues Band“ a  v experimentálnom triu „Silvia Josifoska & Blues Laboratory“;  spolupracuje s mnohými špičkovými hudobníkmi . Pravidelne sa predstavuje aj na viedenskej hudobnej scéne. Hudba tejto stálice vychádza z bluesových koreňov, okorenených žánrami ako funk, soul či rock.

Mirka Kolštrómová  – hudbe sa venuje od malička. V 6 rokoch začala hrať na klavíri a ten ju sprevádzal aj na vysokej škole. V roku 2012 sa zoznámila s kontrabasistom Jurajom Kalászom a zapáčil sa jej jazz, ktorému sa vo voľnom čase venuje.

Na záver večera vystúpi kanadská speváčka so slovenskými koreňmi – Nina Michelle.  Sprevádzať ju bude skvelé slovenské džezové trio Nothing But Swing a nemecký trubkár Peter Tuscher. Nina pochádza z kanadského Vancouveru, kam sa jej rodičia presťahovali zo Slovenska. Od piatich rokov hrá na klavíri. Jej otec bol džezový klavirista a trubkár, priateľ slávneho Dizzi Gillespiho, ktorý bol u nich doma častým hosťom. Swing a bebop ovplyvnili aj Ninu. Vyštudovala hudbu a spev na Capillano University vo Vancouveri a tiež na E. Carr University of Art and Designe. V súčasnosti žije v Nemecku a koncertuje po celej Európe.

Zdroj: piestany.sk