Zakalenú vodu piť neodporúčajú, ľudia môžu požiadať o cisternu

Regionálny úrad verejného zdravotníctva bude analyzovať vzorky vody, na ktorej kvalitu sa cez víkend sťažovali obyvatelia rôznych častí Piešťan. Ak problém aj naďalej pretrváva, vodárne zabezpečia pitnú vodu prostredníctvom cisterien.

Na zakalenú vodu sa Piešťanci sťažovali počas celého víkendu. Na Brezovej ulici tiekla z vodovodu podľa nášho čitateľa aj v nedeľu večer. Podobný problém mali aj v starých Piešťanoch a na sídliskách Juh a Adam Trajan. Počet postihnutých domácností sa však v priebehu pondelka podľa našich zistení znížil. Popoludní už tiekla čistá voda napríklad na Ulici Mateja Bela i v severnej časti Piešťan.

Podnet od občana v tejto súvislosti dostal Regionálny úrad verejného zdravotníctva Trnava, ktorý vo svojom stanovisku zakalenú vodu piť neodporúča: „Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trnave z hľadiska ochrany verejného zdravia neodporúča vodu, ktorá je senzoricky zmenená, používať na pitné účely do doby preukázania jej zdravotnej bezpečnosti.“

Hygienici budú vzorky vody analyzovať, výsledky rozborov by mali byť známe v najbližších dňoch.

Trnavská vodárenská spoločnosť pred víkendom na svojom webe informovala, že zhoršené senzorické vlastnosti vody nemajú vplyv na jej kvalitu a aj naďalej je vhodná na pitné účely. Odporučila však neprať svetlú bielizeň.

Podľa informácií od spoločnosti TAVOS, ktoré dnes podvečer zverejnila radnica, museli vodári presmerovať prúdenie vody mimo poškodeného potrubia na uliciach Valová, Kláštorská a Pod Párovcami.

„V žiadnom prípade nedošlo k zmene vodného zdroja prípadne vzniku znečistenia do potrubia, alebo ohrozeniu zdravotnej nezávadnosti. Dezinfekcia vody prebieha štandardným spôsobom ako doteraz,“ uviedla technicko-prevádzková a investičná riaditeľka TAVOS-u Barbora Blahová.

K uvoľneniu sedimentov došlo podľa nej pri zmene prúdenia vo vodovodnej sieti. Rozsah zakalenia pritom nebolo možné odhadnúť.

„Obyvatelia, ktorí napriek opatreniam Trnavskej vodárenskej spoločnosti majú aj v týchto chvíľach vodu znečistenú, sa môžu obrátiť na Centrálnu poruchovú službu TAVOS-u – 033/59 66 182, dispecing@tavos.sk, kde sú pripravení dotknutému obyvateľstvu zabezpečiť pitnú vodu prostredníctvom cisterien,“ informovala radnica.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič