Hygienici vyzývajú: Ak máte príznaky ochorenia Covid-19, izolujte sa od ostatných

Slovensko zaznamenalo ďalší rekord v dennom prírastku nových prípadov ochorenia Covid-19. Z 9 518 vyšetrí malo v stredu 7. októbra 1 037 pozitívny výsledok. Iba dva prípady z tohto počtu boli zaznamenané v okrese Piešťany. V utorok ich bolo 19. Oznámilo to ministerstvo zdravotníctva.

Podľa informácií z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave, ktorého pôsobnosť je v okresoch Trnava, Hlohovec a Piešťany, pochádzajú nové prípady zväčša zo starších i novších ohnísk nákazy (svadby, rodinné oslavy, pracoviská, športové kluby).

„Posledné dni sa hromadia prípady, kedy sa Covid-19 potvrdil u osôb, ktoré napriek klinickým príznakom navštevovali pracoviská, školy či verejné priestranstvá a nákazu tak rozšírili ďalej,“ uvádza na sociálnej sieti Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR).

Hygienici preto vyzývajú ľudí: „Ak máte akékoľvek príznaky ochorenia Covid-19 (celková únava, slabosť, suchý dráždivý kašeľ, zvýšená telesná teplota, bolesti hlavy, kĺbov, náhla strata čuchu a chuti), nechoďte do práce a nenavštevujte verejné miesta.“

Najlepšie je izolovať sa od statných a nechodiť ani za lekárom osobne, bez ohlásenia. „Váš ošetrujúci lekár určí postup diagnostiky ochorenia a liečby. Riaďte sa jeho pokynmi, pretože klinický stav ochorenia sa bez liečby a dohľadu lekára môže skomplikovať,“ pokračuje ÚVZ SR. Choré deti nemajú byť v škole ani u starých rodičov, ktorí sú rizikovou skupinou.