Horúčavy nepoľavia, varuje SHMÚ

Teplota vzduchu môže vo štvrtok a v piatok dosiahnuť hodnotu 34 °C a v sobotu až 36 °C Slovenský hydrometeorologický ústav v tejto súvislosti vydal výstrahy pre okres Piešťany aj ďalšie časti Slovenska.

Od pondelkového rána neklesla teplota vzduchu v Piešťanoch pod 20 °C, máme preto za sebou už tri tropické noci. Ani v najbližších dňoch sa situácia nezlepší, aj naďalej bude horúco.

„V okrese Piešťany sa ojedinele očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 35 – 36 °C. Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká,“ varuje Slovenský hydrometeorologický ústav.

Výstrahu 1. stupňa vydal pre Piešťany na sobotné (15. 6.) popoludnie. Vo štvrtok a v piatok popoludní platí výstraha 1. stupňa.

Nielen v letných horúčavách je dôležité dodržiavať pitný režim. Pre dospelého človeka to znamená aspoň tri litre čistej vody denne. Sladené nápoje ani alkohol prípadným zdravotným problémom nepredídu. Vodu treba piť pravidelne a v menších množstvách.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič