Gymnazisti vyhrali olympiádu o Európskej únii, idú do Bruselu

Žiaci III. C triedy Gymnázia Pierra de Coubertina sú víťazmi Olympiády stredných škôl Trnavského samosprávneho kraja o EÚ. Za vynikajúce znalosti o histórii a súčasnosti európskeho spoločenstva pôjdu na exkurziu do Bruselu.

Finálové kolo olympiády sa uskutočnilo v piatok 4. decembra. Filip Stančík, Terézia Potroková a Matúš Lazarčík v ňom preukázali hlbšie vedomosti ako ich súperi z Gymnázia Jána Hollého v Trnave a Gymnázia Imre Mádcha v Šamoríne. Žiaci týchto škôl skončili na druhom a treťom mieste.

Celkovo sa do olympiády zapojili školy zo šiestich okresov trnavského kraja. Piešťanci získali najvyšší počet bodov už v prvom kole a to v najlepšom čase. V druhom kole museli správne odpovedať na 30 otázok, ktoré organizátori z Fakulty sociálnych vied Univerzity sv. Cyrila a Metoda doplnili troma otázkami geografického charakteru. O víťazovi musel rozhodnúť rozstrel, keďže súťažiaci z Piešťan a Trnavy mali rovnaký počet bodov. Aj v tomto kole sa nakoniec lepšie darilo žiakom Gymnázia Pierra de Coubertina.

Na finále sa v piatok do priestorov Fakulty sociálnych vied UCM prišli pozrieť aj europoslanci Eduard Kukan a Richard Sulík. Olympiáda bola spojená s vernisážou výstavy udeľovania ceny A. Sacharova za slobodu myslenia.

Text: MP/fsvucm.sk Foto: fsvucm.sk